Hlavní obsah

Tlustý na Žofíně přesvědčoval ODS o své vizi reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ministr financí a poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve čtvrtek na setkání občanských demokratů na pražském Žofíně přesvědčoval stranické kolegy o své vlastní vizi reformy veřejných financí. Zároveň vyjádřil hlavní výhrady k plánům vlády, které za opravdovou reformu nepokládá. Tlustý chce jednotnou daň z příjmu 12% pro fyzické i právnické osoby a snížení horní sazby DPH na 17%.

Článek

Mezi další tlustého požadavky patří zjednodušení celého daňového systému. Daňová reforma má podle něj přinést pozitivní efekt pro středněpříjmové vrstvy. Tlustý patří v koalici mezi nejtvrdší kritiky navrhované vládní reformy veřejných financí.

Nižší a jednodušší daně podle Tlustého sníží počet úniků

Podle Tlustého by měla být pro fyzické i právnické osoby zavedena jednotná sazba, a to ve výši 12 procent. Základ daně by se podle něj vypočítával z hrubého příjmu jako v současnosti, ne z takzvané superhrubé mzdy, jak zamýšlí koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS).

Podle exministra financí je jeho nová předloha o dani z příjmu kratší asi o jednu čtvrtinu než současný zákon. Tlustý řekl, že v zákoně bude méně výjimek - asi deset procent proti současnému stavu. Podle něj to povede mimo jiné k menšímu počtu daňových úniků, tím se vyrovná výpadek příjmů způsobený snížením daní.

Střední příjmovou vrstvu podle Tlustého podpoří především zachování současného základu pro daň. Růst ekonomiky zase zajistí zjednodušení daňové soustavy, dále tomu pomůže nízká daň z příjmu pro podniky.

Tlustý se domnívá, že by vládní návrh na zvýšení pětiprocentní sazby DPH na devět procent měl být částečně kompenzován snížením horní devatenáctiprocentní sazby, a to na 17 procent.

S podporou vládního návrhu váhají i jiní koaliční poslanci, tvrdí Tlustý

V Českém rozhlase Tlustý zopakoval, že přijetí jeho návrhů bude hrát roli v tom, zda vládní reformu ve sněmovně podpoří. "Nemohu přijmout zničení ekonomického programu jednou provždy, jako to dělá vládní batoh," řekl. Kromě něj by mohli s podporou reformy zaváhat i jiní zákonodárci koalice.

Pro vládu by to bylo kritické, ve Sněmovně při rovnoměrném rozložení sil potřebuje každý hlas. Opoziční ČSSD a KSČM opakovaně návrhy vlády kritizovaly a odmítly je v dolní komoře podpořit.

Tlustý: Chápu koaliční kompromis, ale...

Tlustý na Žofíně řekl, že chápe koaliční kompromis v sedmi věcech, kde ODS ustoupila od svých plánů - například, že kabinet odložil zavedení negativní daně, státem garantovaného důchodu či zachoval dvě sazby DPH. "Beru na vědomí i koaliční dohodu o dani z nemovitosti," řekl. Existuje ale podle něj několik zásadních věcí, kde ODS opustila své principy zbytečně.

Topolánek na Tlustého prezentaci reagoval poznámkou, že ne všechny jeho argumenty byly korektní, a řadu věcí, které Tlustému chybí, prý vláda chystá pro další etapy reformy. Například reformu penzí. "Je to vynikající materiál do druhé třetiny," uvedl premiér s tím, že nyní je vláda v první třetině a musí brát v úvahy i hlasy lidovců a zelených.

Reklama

Související články

Poslanci ODS: S Tlustým se asi dohodneme

Zřejmě již čtvrtek ukáže, zda se exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) dohodne se svou stranou a prosadí své návrhy reforem daní. Její podrobnosti představí...

Výběr článků

Načítám