Hlavní obsah

Tisk: Nominací Tošovského Moskva testuje Unii

Právo, ČTK, nek, ave

Podle zahraničních médií chce Rusko nominací bývalého guvernéra České národní banky a expremiéra Josefa Tošovského prolomit monopol Evropy na obsazování funkcí v Mezinárodním měnovém fondu (MMF).

Článek

Za překvapivým ruským návrhem postavit Josefa Tošovského do čela Mezinárodního měnového fondu stěží vězí více než taktické hrátky, napsal včera německý list Financial Times Deutschland. Poukazuje ale zároveň na to, že organizace potřebuje reformu.

Oč je Tošovského nominace překvapivější, o to méně jasné jsou její pohnutky, pokračuje deník. Ruský ministr financí Alexej Kudrin poukázal na to, že je třeba zlepšit autoritu MMF. Pokud je to ten pravý motiv, pak nominace vyjadřuje také velkou nespokojenost mnoha rozvíjejících se zemí s tím, že nejsou v MMF dostatečně reprezentované. 

Obzvláště neoficiální dohoda, že MMF předsedá Evropan a Američané za to mohou určit šéfa Světové banky, je zdrojem značné nevole. Tento způsob výběru bude předmětem zkoušky. Pokud totiž MMF nebude chtít ztrácet na významu, pak potřebuje také nový způsob nominace. Rusko tím vysílá jednoznačný signál. 

Vkrádá se však podezření, že Rusku moc nejde o takové spravedlivé motivy, nýbrž spíše chce zanést svár do EU, aby zlepšilo své postavení kolem plánované protiraketové obrany. Moskva si je jistě dobře vědoma toho, že některé metropole EU reptají nad tím, že funkci šéfa MMF má obsadit Francouz. 

"Dlouhý nos" do Bruselu

Kanadský rozhlas Radio Canada poznamenal, že nominací Tošovského udělalo Rusko na Evropskou unii "dlouhý nos". Moskva chce jasně ukázat, že nesouhlasí s kandidaturou Strauss-Kahna a přeje si prolomit monopol Evropy na obsazování čelné funkce v MMF.

Rovněž podle francouzské tiskové agentury AFP je nominace projevem "nespokojenosti" Ruska s dosavadními nepsanými pravidly při obsazování čelných pozic v MMF a Světové bance. AFP si rovněž všimla, že Tošovský nemá podporu české vlády.

Co stojí za touto nominací? ptá se ruský list Izvěstija v článku s titulkem "Náš člověk v MMF". "Přirozeně se nabízí pocit ukřivděnosti. Mezinárodní měnový fond vždy jednal z pozice ,silného‘, který na základě svého přesvědčení pomáhá ,slabému‘ - tomu, kdo nabízenou pomoc vždy pokorně přijal, ale jeho hlas neměl větší váhu." To chce nyní Rusko podle Izvěstijí změnit. "Proto ,nṑ kandidát - kdyby byl zvolen - bude na ruské zájmy jistě pamatovat," napsal list, jenž ale Tošovskému "mnoho šancí nedává".

K tomuto názoru se přiklání i ruský list Kommersant. "Podle Kudrina by konkurence při volbě šéfa fondu měla pomoci zvýšit prestiž MMF. Zatím ale může ministerstvo financí rozvíjet demokracii v MMF jen svými 2,7 procenta hlasů," připomněl deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám