Hlavní obsah

Tisíce akcionářů žalují banku RBS, chtějí miliardy odškodného

– Londýn

Tisíce investorů britského finančního ústavu Royal Bank of Scotland (RBS) podaly společnou žalobu na banku a požadují odškodné čtyři miliardy liber (téměř 122 miliard Kč). Skupina tvrdí, že banka záměrně uvedla akcionáře v omyl a ti se těsně před kolapsem banky v roce 2008 domnívali, že banka je v dobrém finančním stavu.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skupina zastupuje více než 12 000 soukromých akcionářů a 100 institucionálních investorů. Podle žaloby banka neposkytla investorům důležité informace před prodejem akcií v hodnotě 12 miliard liber, který se uskutečnil jen několik měsíců předtím, než banku musela zachraňovat vláda. Stát nyní v bance vlastní podíl 82 procent.

Banka tehdy prodávala akcie, protože si musela posílit rozvahu po nepovedené akvizici nizozemské banky ABN Amro.

Skupina podle svých slov přímo obvinila v žalobě bývalého generálního ředitele Freda Goodwina, tři další ředitele i banku samotnou. Banka má nyní 30 dní na to, aby odpověděla na obvinění, píše na svých internetových stránkách zpravodajská organizace BBC.

RBS loni ztrojnásobila čistou ztrátu na šest miliard liber a ve ztrátě byla již pátým rokem. Mohly za to převážně mimořádné náklady. Firma například musela zaplatit pokutu 381 milionů liber za podíl na skandálu kolem manipulace s globální úrokovou sazbou Libor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám