Hlavní obsah

Těžba ropy překonala v Rusku další rekord

Moskva

Těžba ropy v Rusku v loňském roce stoupla na nové postsovětské maximum, 10,73 miliónu barelů denně z předloňských 10,58 miliónu barelů denně v roce 2014. To představuje celkem 534 miliónů tun oproti předchozím 527 miliónům tun.

Článek

K růstu přispěly hlavně malé a středně velké energetické společnosti, které zvyšovaly těžbu navzdory poklesu cen ropy. Těžba plynu se však snížila o 0,8 procenta na 635,3 miliardy metrů krychlových.

Růst těžby ukazuje, že producenti využívají výhod nižších nákladů na těžbu způsobených devalvací rublu, uvedla agentura Reuters. Růst těžby však současně znamená, že na trhu bude nadále převis nabídky ropy, což přispívá k nízkým cenám.

Minulý měsíc ceny ropy klesly na 11leté minimum blízko 36 dolarů za barel a za posledních 18 měsíců se propadly o téměř 70 procent. Vývoz ropy před ropovody loni stoupl na 210,813 miliónu tun z předloňských 195,542 milionu tun.

Na postsovětském rekordu byla těžba i v samotném prosinci, kdy stoupla na 10,83 miliónu barelů. V tunách se meziměsíčně zvýšila o 3,8 procenta na 54,782 miliónu tun.

Těžba roste stabilně

Těžba ropy v Rusku roste stabilně od roku 1998, výjimkou byl pouze malý pokles v roce 2008. Ministerstvo energetiky čekalo, že těžba letos klesne na 525 miliónů tun kvůli vyčerpání některých polí v západní Sibiři, které se na celkové těžbě v zemi podílejí více než polovinou. Velkým producentům, jako jsou Rosněfť a Lukoil, loni těžba klesla, ale menší producenti, jako Bašněfť, těžbu zvýšili a více ropy vytěžil i Gazprom, který je největším producentem zemního plynu na světě.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že těžba ropy v zemi mírně stoupne i letos na 10,78 miliónu barelů denně.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Pokles cen ropy silně postihuje ruskou ekonomiku, která počítala s cenou okolo 50 dolarů za barel. [celá zpráva]

Rusko je významným dodavatelem ropy a plynu i do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám