Hlavní obsah

Tesla expanduje do Číny, v Šanghaji staví továrnu za 44 miliard korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Tesla, jež se specializuje na výrobu luxusních elektromobilů, expanduje do Číny. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Americká společnost podle Reuters už začala s náborem pracovní síly do své nové továrny v Šanghaji, kde se mají vyrábět jak elektromobily, tak baterie.

Foto: František Němec

Logo značky Tesla nad výstavním stánkem na autosalonu

Článek

Tesla již před měsícem podepsala příslušné dohody s místními úřady, které umožnily vznik projektu, do nějž automobilka investuje dvě miliardy dolarů (44 miliard korun).

Automobilka prostřednictvím veřejných inzerátů shání zaměstnance, kteří by nastoupili například na pozici finančního manažera šanghajské továrny. Jedná se především o seniorní pozice, kde jsou požadovány minimálně šestileté pracovní zkušenosti.

Šanghajská továrna bude vůbec první, kterou Tesla postaví mimo území Spojených států.

Musk: Chci odkoupit zbytek Tesly

Zakladatelem Tesly je americký podnikatel jihoafrického původu Elon Musk, který založil i společnost SpaceX. Ten vlastní 20procentní podíl. V úterý na svém twitterovém účtu naznačil, že by mohl odkoupit podíly ostatních akcionářů za 420 dolarů na akcii. [celá zpráva]

Čistá ztráta Tesly se ve čtvrtém čtvrtletí navzdory silnému růstu tržeb zvýšila na rekordních 675 miliónů dolarů (14,9 miliardy korun) ze 121 miliónů dolarů (2,67 miliardy) o rok dříve. V letošním prvním čtvrtletí pak vykázala další rekordní ztrátu 709,6 miliónu dolarů (15,65 miliardy korun) oproti loňským 330,3 miliónu dolarů (7,29 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám