Hlavní obsah

Tesco nemůže otevřít a dostavět supermarkety

Novinky, Pavel Blažek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nesplacené miliónové dluhy u jediného podnikatele jsou příčinnou středečního rozhodnutí exekutora, který zakázal společnosti Tesco Stores a.s. otevřít hypermarket v Karlových Varech, Kladně a dostavět centrum v Jažlovicích u Prahy.

Foto: Jana Fornouzová

Pes Argo se přetahuje

Článek

"S okamžitou platností nařizuji zastavit veškerou investorskou, inženýrskou a projektovou přípravu investic a jejich realizaci. Dále nařizuji zastavení uvádění staveb a obchodů do provozu a veškeré stavební či jiné práce," uvedl v nařízení, které má redakce Práva k dispozici, exekutor Juraj Podkonický.

Uvalení exekuce na společnost Tesco Stores souvisí s dosud nezaplaceným dluhem podnikateli Jiřímu Malíkovi z Hranic na Moravě, který i s úroky a náklady dosahuje 350 miliónů korun. Investice do nových hypermarketů v Karlových Varech, Kladně a logistického centra v Jažlovicích na brněnské dálnici proto musejí být podle Podkonického neprodleně zastaveny.

Exekutor provede zítra ráno kontrolu, jak bylo jeho rozhodnutí splněno. Pokud nebude, podá trestní oznámení na vedoucí management pro maření výkonu úředního rozhodnutí a poškozování věřitele.

"Já jsem přesvědčen, že společnost Tesco Stores ČR bude i nadále pokračovat ve svých investičních plánech," reagoval pro ČTK právní zástupce Teska Dušan Ružič z firmy Lowells Solicitors. Tisková mluvčí Teska Martina Čermáková ČTK řekla, že v případě exekuce z hlediska společnosti nenastal žádný právní posun. Přijetí dopisu exekutora potvrdila, nicméně jeho obsah nezná.

Problémy pokračují

Problémy společnosti Tesco Česká republika tak pokračují. Naposledy vyvrcholily začátkem září, kdy Tesco nemohlo nakládat se svým movitým i nemovitým majetkem. O obstavení veškerého majetku tehdy rozhodl také Juraj Podkonický. Tesco údajně nedoplatilo majiteli firmy M.I.C. Malíkovi kupní cenu 95 miliónů korun za pozemky v Praze Šeberově z roku 1998. Celková dlužná částka se však po započtení úroků z prodlení a nákladů na rozhodčí řízení navýšila na 235 miliónů korun. S dalšími spory tak Malík po Tescu požadoval celkem přibližně 350 milónů korun.

"Společnost Tesco je přesvědčena o tom, že k Jiřímu Malíkovi nemá v současné době žádné platné závazky," uvedl v září právník Dušan Ružič z firmy Lovells Solicitors, která Tesco zastupuje.

Exekutoři zabavovali zboží již v březnu

Jiří Malík stojí i za exekucí z letošního března, kdy v hypermarketu v Praze Letňanech exekutoři zboží již zabavovali. V této kauze se podle Zemana jedná o částku 130 mil. korun. Tato exekuce však byla z rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 pozastavena. Tesco navíc podalo trestní oznámení za pokus o podvod a krádež.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zastavil exekuci v Tescu

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil výkon exekuce proti společnosti Tesco Stores ČR. Na tiskové konferenci to řekl ředitel exekutorského úřadu z Přerova Robert...

Tesco závazky vůči Malíkovi odmítá

Firma Tesco Česká republika nemůže nakládat se svým movitým i nemovitým majetkem. Novinky o tom informoval Roman Zeman, mediální zástupce věřitele společnosti...

Výběr článků

Načítám