Hlavní obsah

Tesco musí stáhnout polskou zmrzlinu, je nebezpečná alergikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR stáhnout z oběhu mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi polské výroby. Jak uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, výrobek mnohonásobně překračuje akceptovatelnou míru pro přítomnost arašídů. Tato skutečnost by mohla způsobovat alergikům vážné potíže, arašídy jsou totiž alergeny.

Foto: SZPI

Polský mražený krém může způsobit značné potíže alergikům.

Článek

Mražený krém má na obalu uvedeno „může obsahovat stopové množství jiných suchých skořápkových plodů a arašídů“. Podle Kopřivy laboratorní analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 252mg/kg, což přibližně desetinásobně překračuje akceptovatelnou míru pro stopový výskyt.

„Arašídy jsou významný alergen a nevědomé požití alergikem může způsobit závažné zdravotní komplikace,“ informoval mluvčí s tím, že z tohoto důvodu nelze potravinu považovat za bezpečnou. V současnosti je výrobek stahován z obchodů. Do České republiky bylo dodáno 18 240 kusů.

Stejný výrobek značky Tesco nevyhověl, pokud jde o přítomnost arašídů, už v minulém roce. „Analýza tehdy prokázala množství arašídů ještě pětkrát vyšší, 1251mg/kg, a inspekce nařídila jeho stažení z obchodní sítě,“ připomněl Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám