Hlavní obsah

Teplárny: Reforma daní zdraží ústřední topení o stovky korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Daňová ekologická reforma, kterou navrhuje vláda, zdraží podle českých tepláren teplo pro většinu obyvatel a podniků ve velkých městech. Pro uživatele ústředního topení a uhlí to bude i několik set korun za rok. Tvrdí to prezident Teplárenského sdružení ČR Alexej Nováček.

Článek

Vláda chce, aby zákazníci tepláren, které vyrábí samotné teplo v plynových kotelnách bez kombinace s výrobou elektřiny, a uživatelé uhlí platili takzvanou ekologickou daň. Poplatek neplatí pro teplo, které se vyrábí dohromady s elektřinou, pro lidi, kteří mají vlastní plynovou kotelnu a teplo vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Do státního rozpočtu to podle něj přinese každý rok 3,5 miliardy Kč. "Nemá to s ekologií nic společného, je to pouze naplnění státní pokladny," míní prezident. Namítá, že dálkové topení je ekologičtější než individuální vytápění, byť z obnovitelných zdrojů.

Navíc ústřední topení pomáhá snižovat spotřebu uhlí a je komfortnější, doplnil Nováček. Vláda chce ale snížit ekologické zatížení země jak z individuálního vytápění uhlím, tak z vytápění z kotelen. Biomasy, kterou by se dalo dalo v Česku topit, je ale nedostatek, připomněl prezident.

Teplárenské sdružení navíc upozorňuje, že je česká reforma přísnější, než vyžaduje Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám