Hlavní obsah

Temelínská dvojka je znovu v provozu

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín, který byl zhruba tři dny odstaven kvůli falešnému signálu, ohlašujícímu neexistující poruchu ovládání regulačních tyčí, od čtvrtečního dopoledne opět dodává elektřinu do sítě.

Foto: Miroslav Volf

Desetiletý oblastní přeborník a vítěz na 100 m motýlek Matěj Volf.

Článek

"Po realizaci nápravných opatření a souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost provozní personál zahájil ve středu večer činnosti spojené s obnovením provozu bloku a dnes byla obnovena dodávky elektřiny do rozvodné sítě," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Pracovní skupina, kterou elektrárna sestavila, podle Nebesáře označila za důvod zapůsobení falešného signálu chybu v procesu přenosu dat mezi systémy jednotlivých divizí ovládání tyčí. Blok nyní pokračuje ve zkušebním provozu.

Falešný signál byl v Temelíně důvodem odstavení už zhruba desetkrát. Jen letos v září ho operátoři postupně zaznamenali na prvním i druhém bloku.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v této souvislosti upozornila, že pokud by se stejná příčina opakovala v krátké době potřetí, naznačovalo by to, že proces šetření těchto událostí není úplně zvládnutý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám