Hlavní obsah

Temelín nebude do pátku vyrábět, kvůli opravě odstaví 2. blok

TEMELÍN
Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín přestane od půlnoci do pátečního večera dodávat elektřinu. Oznámil to mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici odpojí druhý výrobní blok kvůli opravě na přívodu oleje k regulačním ventilům. Ty usměrňují množství páry na nízkotlaký díl turbíny. První temelínský blok je přitom mimo provoz od konce července. Jeho odstávku prodlouží o další asi tři týdny oprava poškozeného rotoru turbíny.

Článek

„Dnes o půlnoci bude druhý blok odpojen od rozvodné sítě a výkon reaktoru snížen na 15 procent. Důvodem je porucha na přívodu oleje k regulačním ventilům, které regulují množství páry na vysokotlaký díl turbíny. Oprava by měla trvat zhruba 16 hodin. Pak bychom měli znovu obnovit dodávky elektřiny. Jde o jednoduchou opravu, kterou ale nelze udělat za provozu,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

První blok Temelína bude mimo provoz nejspíš ještě asi tři týdny. Odstaven byl již tři měsíce. V neděli se enrgetici připravovali na zapojení prvního bloku do sítě, ale při zkouškách zjistili poruchu na turbíně. Technici zjistili, že se odlomila jedna její lopatka. Proč se tak stalo, nyní zjišťují. Příčinu mají objasnit i experti Českého vysokého učení technického, kteří část odlomeného dílu podrobí analýze.

"Poškozený nízkotlaký rotor dnes vyjmeme a pošleme na opravu k výrobci Škoda Power. Souběžně budeme připravovat variantu využití náhradního rotoru, který je již ve strojovně," dodal mluvčí. O konečném postupu, tedy zda technici použijí náhradní nebo opravený rotor, se má rozhodnout v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám