Hlavní obsah

Temelín kvůli chvějící se turbíně odpojil jeden blok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovaně první blok. Příčinou je chvění turbíny, způsobené pravděpodobně kolísáním venkovních teplot. Reaktor je na 30 procentech výkonu. Kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě, se zatím nedá odhadnout, řekl v pondělí temelínský mluvčí Marek Sviták.

Foto: archiv Temelín

Temelín vyrobil v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii.

Článek

Zvýšené chvění některých částí parní turbíny prvního bloku zaznamenali energetici o víkendu.

Turbogenerátor je teď odstavený. „Kdy blok znovu připojíme, nejde v této chvíli předjímat. Konkrétní termín se bude odvíjet od výsledku kontrol,” řekl mluvčí Marek Sviták.

Ještě v pondělí provedou odborníci na turbíně první část kontrol. Další kontroly přijdou poté, co turbína vychladne a odstaví se reaktor.

Havlíček: Bez jádra to bude uhlí

Ekonomika

Za zvýšené chvění turbíny mohou podle Svitáka velmi pravděpodobně změny venkovních teplot. „Práce nijak nesouvisí s primárním, tedy jaderným okruhem,” uvedl mluvčí.

Elektrárna má dva bloky, každý s elektrickým výkonem 1055 MW. Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám