Hlavní obsah

Temelín dokončil výměnu paliva v prvním bloku, vyrábět elektřinu by měl v půli prosince

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technici Jaderné elektrárny Temelín (JETE), dokončili ve středu ráno zavážení paliva do prvního bloku. Šlo o 48 nových a 115 použitých palivových souborů, řekl Právu mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták z ČEZ. Následovat bude montáž reaktoru a kontroly v jaderné a nejaderné části elektrárny. Elektřinu by měl blok začít vyrábět v polovině prosince.

Foto: archiv JETE

Palivo se zaváží pomocí dálkově ovládaného zavážecího stroje.

Článek

„Palivo měníme každý rok, za šestnáct let provozu už jde o standardní manipulaci. Přesto je potřeba k ní přistupovat velmi zodpovědně,“ zdůraznil Sviták.

Připomněl, že veškeré manipulace jsou online přenášeny do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni, neboť jaderné palivo je citlivý materiál a nepřetržité monitorování výměny nebo skladování je součástí bezpečnostních kontrol mezinárodních organizací.

Nyní vyrábí elektřinu druhý blok Temelína, jehož odstávku firma zrušila. [celá zpráva]

S palivem manipulují pod vodou

Ročně v Temelíně vymění přibližně čtvrtinu paliva. Tentokrát to bylo přesně 48 ze 163 palivových souborů. Veškeré manipulace se dějí pod vodou, která také chrání pracovníky v blízkosti reaktoru před radioaktivním zářením. Pozici každého souboru určují fyzici na základě složitých výpočtů.

Palivové soubory jsou jinak obohacené a je důležité, aby výkon v reaktoru byl rovnoměrně rozložen. Zavezení jednoho souboru trvá přibližně půl hodiny a vše pečlivě sleduje dálkově ovládaná kamera.

Po dokončení potřebných prací se voda nad reaktorem vypustí a reaktor se začne montovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám