Hlavní obsah

Temelín čeká kontrola MAAE

– PRAHA
Právo, Petr Pokorný

Pět zahraničních expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii zahájí v pondělí 8. prosince týdenní misi v jaderné elektrárně Temelín. Jde o takzvanou následnou prověrku OSART, jejímž cílem je posoudit, zda a jakým způsobem byla respektována navržená doporučení prověrky OSART z února 2001.

Článek

"Tato kontrola není samostatnou prověrkou, ale standardním pokračováním mise OSART, která se na Temelíně uskutečnila v únoru roku 2001. Tým 14 odborníků tehdy především hodnotil, jak mají pracovníci elektrárny zažitá provozní a bezpečnostní pravidla a schopnost společnosti ČEZ kvalitně a bezpečně provozovat už spuštěnou elektrárnu," řekl v pátek Právu mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Cílem nyní chystané mise je podle něho kontrola reakce elektrárny na předchozí doporučení. Tým MAAE povede Američan John Cook, který byl jako zástupce vedoucího týmu expertů členem prověrky OSART v roce 2001. Doprovázet ho budou další čtyři zahraniční experti na jadernou energetiku.

"Práce týmu tedy bude poněkud odlišná od práce mise předchozí. Tentokrát se pozornost odborníků zaměří na kontrolu zapracování doporučení a návrhů z roku 2001. To samozřejmě ovlivní i způsob práce, protože půjde především o administrativní činnosti související s prověřováním dokumentace a kontrolou přímo v provozu na blocích," konstatoval Nebesář.

Oba temelínské bloky pracují v současné době na plný výkon a od začátku roku dodaly do rozvodné sítě už bezmála 11 miliónů megawatthodin elektřiny.

Reklama

Související články

Temelínská dvojka je znovu v provozu

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín, který byl zhruba tři dny odstaven kvůli falešnému signálu, ohlašujícímu neexistující poruchu ovládání regulačních tyčí,...

Výběr článků

Načítám