Hlavní obsah

TelSource začal nabízet svůj podíl v Telecomu investorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Telekomunikační skupina KPN a švýcarský Swisscom, tvořící konsorcium TelSource, začala nabízet svůj minoritní 27procentní podíl v Českém Telecomu investorům. Konsorcium, které se předtím nedohodlo se státem na společném prodeji akcií, zatím oslovuje investory, poptávku vyhodnotí a prodejní cenu stanoví za několik dní.

Foto: Lucie Balcarová, Město Bohumín
Článek

Konsorcium přijímá závazné nabídky finančních investorů, kteří o akcie projevili zájem, informoval mluvčí společnosti Joe Cook. Podle dřívějších informací by konsorcium mělo prodávat podíly o velikosti půl až jednoho procenta. Hodnota podílu, představující necelých 87 miliónů akcií Telecomu, je podle současné ceny na burze přibližně 23 miliard korun.

Konsorcium se podle Cooka bude snažit stabilizovat cenu akcií na vyšší úrovni, než by byla cena po umístění celého podílu na otevřený trh. Akcie Telecomu po úterním otevření pražské burzy oslabily o zhruba pět procent a obchodovaly se i za 250,1 koruny. Poté poptávka investorů ožila a kurz se zvedl zhruba o pět korun, což byla proti pondělí ztráta 3,2 procenta.

Privatizace se prý nezdrží

Fond národního majetku, který v Telecomu drží státní balík 51 procent, se začátkem listopadu odmítl prodeje spolu s TelSource účastnit. Fond se zároveň zavázal, že nebude své akcie prodávat během 90 dnů po skončení transakce, pokud mu to vláda výslovně neuloží. Podle místopředsedy FNM Pavla Kuty to nebude znamenat zdržení chystané privatizace, protože dohoda se vztahuje pouze na prodej akcií na kapitálových trzích, který je v případě podílu FNM nepravděpodobný.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář se již dříve nechal slyšel, že o novém majiteli státních 51 procent akcií Českého Telecomu by měla rozhodnout nabídnutá cena. Vláda podle něj zvažuje několik postupů prodeje a měla by v brzké době rozhodnout. Mlynář tak potvrdil informace ministra financí Bohuslava Sobotky, že kabinet bude chtít prodej urychlit.

Telecom provozuje kolem 3,6 miliónu pevných linek a má 51 procent ve společnosti Eurotel, kterou plánuje zcela ovládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát nekoupí akcie Telecomu

Stát nekoupí 27 procent akcií Českého Telecomu, které se rozhodlo nabídnout k prodeji konsorcium Tel Source (nizozemská KPN a švýcarský Swisscom). Vyplývá...

Výběr článků

Načítám