Hlavní obsah

Telekomunikační úřad se chystá regulovat mobilní trh

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá zavést regulaci velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám. Podle něj na něm není efektivní hospodářská soutěž, zejména u rezidentních zákazníků, oznámil ve čtvrtek úřad v tiskové zprávě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Český telekomunikační úřad

Článek

Na základě tzv. testu tří kritérií nalezl telekomunikační úřad bariéry vstupu na trh a zjistil, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu není efektivní hospodářská soutěž zejména v segmentu rezidentních zákazníků. Dále zjistil, že právo hospodářské soutěže není dostatečné pro odstranění nalezených problémů.

Výsledky testování, které zahrnovalo i mobilní datové služby, ve čtvrtek ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

„Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů,” uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vysoké ceny mobilních dat v minulých měsících kritizovali někteří politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten se také minulý měsíc setkal s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Sobotka po setkání řekl, že během několika měsíců čeká výsledky tlaku na snížení cen mobilních dat pro spotřebitele.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem 180 virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují více než 14 miliónů zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám