Hlavní obsah

Tatra přiznala, že českých dílů v autě pro armádu bude méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení automobilky Tatra ve čtvrtek připustilo, že v chystaném nákladním voze Tatra T810, který vyrábí pro českou armádu, může být až 30 procent součastek od výrobců z ciziny. Podíl českých výrobců byl přitom jednou z podmínek smlouvy, kterou armáda s Tatrou uzavřela.

Článek

"Tito čeští dodavatelé ale třeba mají některé další dodávky ze zahraničí, to my samozřejmě nevíme a nemůžeme to zjišťovat, takže se může stát, že některé subdodávky našich dodavatelů pocházejí ze zahraničí," řekl šéf automobilky Ronald Adams.

Tatra přitom získala státní zakázku na dodávku 556 vozů za 2,6 miliardy hlavně proto, že vláda chtěla podpořit český průmysl.

Postupem Tatry je rozhořčena hlavně Praga Hostivař, která měla podle svého vyjádření dodávat do automobilu převodovky a nápravy. Tatra ale smlouvu s ní zrušila, Zdůvodnila to tím, že nebyla spokojena s kvalitou náprav, které Praga dodala.

Praga tvrdí, že vinu za opoždění jejich zkušebních dodávek nese Tatra, která měnila své požadavky a dodávala nekvalitní polotovary.

První vozy dodá Tatra v červnu

Společnost Tatra dodá do poloviny června české armádě prvních šest terénních vozidel TATRA T810 určených pro testování. První dva nyní testuje výrobce. Na základě kontraktu s ministerstvem obrany dodá kopřivnická automobilka české armádě do roku 2009 celkem 556 těchto vozidel. Zakázka má hodnotu 2,6 miliardy  korun.

Tatra T810

Tatra T810 je třínápravový terénní automobil o vysoké průchodivosti, který je na základě požadavku Armády ČR konstruován na rozmezí střední a těžké kategorie nákladních vozidel.

Automobil je určen pro převoz materiálu a osob na silnicích i pro jízdu v obtížných terénních podmínkách, a pro vlečení přívěsů. Má trvalý pohon zadních náprav, připojitelný pohon přední nápravy a šestiválcový motor Renault. Podvozek umožňuje montáž speciálních nástaveb, skříňových karoserií, kontejnerů atd.

Novinářům to ve čtvrtek v Kopřivnici při prvním představení automobilu řekl generální ředitel a předseda představenstva Tatry Ronald Adams. Dodal, že prvních šest vozidel bude armáda testovat několik měsíců. "Až nám pak dá konečné schválení těchto výrobků, začneme se sériovou výrobou," řekl s tím, že do konce roku má Tatra dodat vojsku 27 vozů, příští rok 308 a zbytek do celkového počtu 556 vozidel pak v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám