Hlavní obsah

T-Mobile zvýšil zisk o 23 procent, Eurotel má 4 milióny klientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Druhý největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile zvýšil v 1. pololetí roku čistý zisk o 23 procent na 1,9 miliardy korun. Výnosy podle německých účetních standardů vzrostly o 15 procent na 11,7 miliardy, oznámil ve čtvrtek finanční ředitel Otakar Král. Konkurent z Českého Telecomu, Eurotel, se zase pochlubil získáním čtyřmilióntého zákazníka.

Foto: Maple Pool Club Pardubice

Vítězové (zleva Adam Houdek (3.-4.), Jakub Stuna(1.), Dávid Erös(2.) )

Článek

Na trhu měl T-Mobile za první pololetí více než 40procentní podíl. Počet tarifních zákazníků se zvýšil o 46,7 procenta na 766 000 lidí, u uživatelů Twist karet zaznamenala firma nárůst o osm procent na 2,841 miliónu lidí.

Podle českých standardů se firmě kvůli změně účtování propadl profit o 29 procent na 1,83 miliardy korun. Pokles zisku způsobila změna účtování měnových derivátů. Průměrný výnos na zákazníka vzrostl o dvě procenta na 479 Kč. Zákazníci v síti T-mobile provolali 1,7 miliardy minut, což je o 17,6 procenta více než loni.

O třetinu více SMS

Počet odeslaných SMS se rovněž díky růstu zákaznické základny zvýšil o třetinu na 820 miliónů. "Zákazníci se stále více učí služby využívat," uvedl Král. Rostlo i využívání datových služeb.

T-Mobile očekává, že s narůstající vybaveností mobilními telefony, která se blíží 90 procentům, se příliv nových klientů zastaví. To bude kompenzovat větší využití SIM karet například u dálkových odečtů měřících přístrojů či datových karet. Firma je podle Krále připravena jednat o změně podmínek pro sítě 3. generace UMTS, ale stále od státu neobdržela konkrétní návrh.

Konkurenční Eurotel ohlásil podle amerických účetních standardů v prvním pololetí růst čistého zisku o 20 procent na 3,8 miliardy korun. Český Mobil (Oskar) oznámil růst výnosů ze služeb o 46 procent na 4,85 miliardy a zvýšení počtu klientů téměř o 160 000 na 1,337 miliónu zákazníků.

Eurotel se 4 milióny zákazníků

Eurotel ve čtvrtek oznámil, že získal koncem července čtyřmiliontého zákazníka, čímž mu vzrostl počet klientů od začátku roku o 109 000 lidí. V polovině srpna firma měla 4,016 miliónu klientů, oznámila tisková mluvčí Diana Dobálová.

Celkem je v České republice kolem devíti miliónů uživatelů mobilních telefonů, což znamená devět mobilních přístrojů na 10 obyvatel. S rostoucí nasyceností trhu se příliv nových klientů snižuje. Na konci roku by se měl podle odborníků počet uživatelů mobilních telefonů přiblížit 9,2 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám