Hlavní obsah

Syrovátka do zmrzliny byla podle dodavatele potravinářská

– PRAHA

Syrovátka dodaná firmě Euroice z Královéhradeckého kraje, která vyrábí zmrzliny, sice byla označena jako výrobek pro krmné účely, měla však potravinářskou kvalitu. V pátek to řekl Aleš Malinský ze společnosti Eligo, která syrovátku vyrábí. Podle Malinského byly pytle se syrovátkou pouze chybně označené.

Článek

Státní veterinární správa (SVS) na konci červenci zakázala firmě Euroice zpracovat bezmála pět tun směsi na výrobu mražených krémů, protože při její výrobě byla použita syrovátka z pytlů označených etiketou, podle které šlo o krmnou syrovátku.

"Syrovátka je velmi kvalitní, dodáváme stejný typ pro lidskou potřebu i krmné účely. Pytle jsou však značeny odlišnou etiketou. Nálepka pro krmné účely se nedopatřením dostala na některé pytle v dodávce pro společnost Euroice," řekl Malinský, podle kterého ale byly pytle zároveň označené nálepkou o zdravotní nezávadnosti. "Toto označení je pro možnost použití v potravinářství klíčové. Nedošlo tedy k ohrožení kvality, pouze k chybě v doplňkovém označení," uvedl.

Podobně se vyjádřil i jednatel společnosti Euroice Jiří Jiruška. "Byla to pouze administrativní chyba, která se netýkala kvality suroviny. Tato syrovátka byla určena pro lidskou výživu," prohlásil. Společnost Eligo podle Malinského zpřísnila kontrolu etiket na pytlích se syrovátkou a svým zákazníkům společně s dodacím listem bude předávat i kopii etikety, která byla použita. "Etiketa pro krmné účely bude mít od nynějška odlišnou barvu," podotkl Malinský.

Kontrola veterinářů podle mluvčího SVS Josefa Dubna ukázala, že mechanismus kontroly selhal na obou stranách - u dodavatele i odběratele. Proto s oběma SVS zahájila správní řízení, jehož výsledkem může být uložení sankce. Nařídila také opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám