Hlavní obsah

Švýcarsko bude mít gripeny za 2,6 miliardy eur

Novinky,
Bern

Švýcarsko se dohodlo se Švédskem, že si objedná 22 švédských stíhaček typu Saab JAS-39 Gripen. Podle agentury AFP to oznámila v sobotu ministerstva obrany obou zemí. Obě strany se už dohodly na podmínkách kontraktu. Dohodu ale ještě musí projednat a schválit švýcarský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Švédské gripeny rolují

Článek

"Byly vyřešeny otázky spojené s cenou, termíny dodání, technickými parametry, s potřebným vybavením strojů, nezbytnou pozemní infrastrukturou a výcvikem (pilotů)," řekl švýcarský ministr obrany Ueli Maurer.

Upřesnil, že se jedná o kontrakt ve výši 2,6 miliardy eur (64,7 miliardy korun). Podle jeho názoru jde o dobré dlouhodobé řešení pro švýcarské letectvo. Řekl přitom, že gripeny jsou levnější než konkurenční stroje Eurofighter Typhoon a Dassault Rafale. Další podrobnosti ke smlouvě slíbil sdělit ve středu při návštěvě kasáren v centru Švýcarska.

Modernizované gripeny E/F mají nahradit obstarožní lehké Northropy F-5. Ty sloužily k překlenutí období po vyřazení Mirage III.

Gripen byl považován za favorita tendru, i když se nějakou dobu spekulovalo, že si země pořídí Superhornety, když už má stroje F/A-18 Hornet. Gripen je nejen levnější, ale má i nižší provozní náklady, protože je jednomotorový.

Gripeny v Česku

Česká vláda schválila v roce 2004 pronájem 14 švédských gripenů za 19,6 miliardy korun. Ministerstvo obrany jedná od února o prodloužení stávajícího kontraktu. Od švédské strany požaduje výrazné slevy, ale zatím se strany nedohodly.

Premiér Petr Nečas v červenci uvedl, že ČR bude jednat o prodloužení pronájmu gripenů se Švédskem do konce listopadu. Zároveň ale ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr.

Gripeny používají i Maďaři, Thajci a Jihoafričané.

Reklama

Výběr článků

Načítám