Hlavní obsah

Světové prodeje aut čeká největší propad od krize

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilový průmysl letos čeká mimořádně špatný rok. Světové prodeje klesnou až o čtyři procenta, což je 3,1 milionu vozů, informoval server CNN s odkazem na analýzu agentury Fitch. Byl by to nejvýraznější propad prodejů od krizového roku 2008.

Foto: Sun Yilei, Reuters

Hlavním důvodem poklesu světových prodejů je propad automobilového trhu v Číně.

Článek

Světové prodeje osobních automobilů podle odhadů společnosti Fitch letos klesnou na 77,5 milionu. Jde o druhý meziroční pokles prodejů v řadě. Loni byl ale propad mírnější, z 81,8 milionu na 80,6 milionu aut.

„Pokles automobilového trhu od půlky roku 2018 je klíčovým faktorem zpomalení světového průmyslu, s prodeji aut to nyní vypadá ještě výrazně hůře, než jsme čekali,“ uvedl hlavní ekonom agentury Fitch Brian Coulton. Dodal, že to nepříjemně dopadne na ekonomiky výrazně závislé na autoprůmyslu, zmínil konkrétně Německo. Na výrobě aut a autodílů stojí také český průmysl.

Audi v Německu zruší 9500 pracovních míst

Ekonomika

„Hlavní důvod je zpomalení v Číně, kde došlo k ochlazení domácí poptávky v souvislosti s rostoucí nasyceností trhu a se snížením pobídek pro nákup elektrických vozů. Nad celým odvětvím visí Damoklův meč v podobě možných celních bariér – zejména pro evropský export do USA. Proto jsou teď i němečtí výrobci prémiových značek velmi opatrní v prognózách dalšího vývoje,“ řekl Novinkám odborník na automobilový průmysl ze společnosti EY Petr Knap.

Podle něj by letošní propad prodejů aut mohl být o něco mírnější, než čeká Fitch, ale zřejmě se bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty.

Pokles trhu cítí i tuzemské automobilky. Například Škoda Auto letos za první tři čtvrtletí prodala celosvětově 913 700 vozů, což je meziroční pokles o 2,7 procenta. Hlavním důvodem byla Čína, kde prodeje škodovek klesly o více než pětinu.

Anketa

Plánujete koupi nového auta?
ano
17,3 %
ne
82,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1500 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám