Hlavní obsah

Světlíkovy Vítkovice se budou podílet na vyřazování jaderných elektráren v Británii

Novinky, tov

Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze skupiny podnikatele Jana Světlíka podepsaly s britskou TSP Engineering smlouvu na vyřazování jaderných elektráren a na dodávky pro obranný průmysl. Ty by se měly týkat například dílů pro ponorky. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: VHM

První společné dodávky budou zahrnovat kontejnery pro transport kontaminovaného materiálu v areálech JE odstavovaných z provozu ve Velké Británii.

Článek

„Celkem se počítá s pětiletou spoluprací v objemu zhruba 3,5 miliardy korun,“ upřesnil obchodní ředitel Vítkovice Heavy Machinery Jiří Brož. Dohodu během pobytu v Praze spolupodepsal britský ministr obchodu Greg Hands.

První společné dodávky budou zahrnovat kontejnery pro transport kontaminovaného materiálu v areálech britských jaderných elektráren odstavovaných z provozu.

Dohoda s Brity zahrnuje také speciální zařízení nutné pro odstavování jaderných elektráren včetně trenažérů pro výcvik personálu. Ukončování provozu tzv. decommissioning atomových bloků firma považuje za strategickou šanci pro budoucnost.

Díly pro ponorky

V oblasti obranného průmyslu se chtějí TSP Engineering a VHM soustředit na dodávky pro námořní síly, přesněji na komponenty pro strategické ponorky.

„Vítkovická tradice v tomto oboru sahá až do dob Rakouska-Uherska, kdy byly tehdejší Vítkovické železárny jediným dodavatelem pancéřových desek pro rakousko-uherskou flotilu,” dodala mluvčí Kijonková.

VHM jsou producentem špičkových ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. V jaderné energetice působí Vítkovice od druhé poloviny 60. let minulého století.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců. Některé se v poslední době dostaly do finančních potíží. Do konkurzu míří Vítovice Power Engineering, které do problémů dostal zejména projekt uhelné elektrárny v Turecku. V úpadku jsou také Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám