Hlavní obsah

Světlíkovy Vítkovice Power Engineering na sebe podaly návrh na konkurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) na sebe podala návrh na konkurz, uvedla Česká televize. Firma má problémy kvůli výstavbě uhelné elektrárny v Turecku.

Foto: EK Media

Turecká elektrárna Yunus Emre

Článek

Zástupci VPE uvedli, že se bez finanční a faktické podpory investora, kterou měla být mateřská firma Vítkovice, a. s., stalo zcela nepřijatelným pokračování a provozování podniku. V něm každým dnem dochází k prohlubování ztráty. VPE přitom měly do poloviny srpna vytvořit plán reorganizace.

VPE je od loňského srpna v úpadku. Minulý týden věřitelé na schůzi u Krajského soudu v Ostravě neschválili znalecký posudek oceňující majetkovou podstatu firmy. Znalecký ústav Mazars Consulting v něm hodnotu majetkové podstaty vyčíslil na 1,233 miliardy korun. Pro schválení posudku ale hlasovalo jen necelých 23 procent věřitelů. Nový posudek měl vypracovat jiný znalecký ústav.

„Situaci sledujeme a detailněji se vyjádříme, jakmile budeme mít více informací k postupu představenstva VPE. My stále podporujeme reorganizaci,” řekla Novinkám mluvčí skupiny Vítkovice Eva Kijonková.

Firmu dostala do potíží problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku. Podle Vítkovic je ale důvodem špatného stavu VPE také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun.

VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren a patřily k nejdůležitějším firmám skupiny. Zaměstnávají zhruba 800 lidí. Patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka, v níž je přes 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců. Několik firem se ale loni dostalo do finančních potíží, kromě VPE skončily v úpadku ještě Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám