Hlavní obsah

Svět bude sjednocovat číslování bot, spolurozhodovat budou Češi

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Přelomové rozhodnutí v číslování velikosti obuvi očekávají v příštím roce světové vědecké instituce. Po mnoha desetiletích se s největší pravděpodobností podaří sjednotit čtyři nejpoužívanější druhy číslování. Problémem se společně zabývají speciální týmy vědeckých institucí z Velké Británie, Německa, Jihoafrické republiky, Číny a České republiky. Tu zastupují odborníci ze zlínské univerzity.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Někdy je možné vyčíst velikost ve čtyřech různých systémech.

Článek

„Naše země má v obuvnické branži stále velice dobré jméno, i když se u nás už vyrábí jen dvě procenta z celkového množství prodávaných bot. Prosazujeme metrické číslování Mondopoint, které udává velikost v milimetrech a je odvozeno od délky chodidla. Američané a Angličané však dlouho trvali na svém měření v palcích. Naštěstí se nám podařilo ovlivnit Čínu, která před krátkým časem jednotný Mondopoint zavedla u svých výrobců, a její postoj je stěžejní při konečném rozhodování,“ zdůraznil děkan Technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Hlaváček.

Čtyři způsoby číslování

Doposud obuvnickému světu dominují čtyři hlavní směry výpočtu velikosti obuvi, a to metrický, který v dávné minulosti zavedli obuvníci ve Zlíně. Je velmi blízký později zavedenému systému Mondopoint využívanému v Jihoafrické republice a v německé armádě Bundeswehr. Dalším velikostním systémem je francouzské číslování, kde je základní jednotkou délky francouzský steh (6,66 mm) a těší se oblibě po téměř celé Evropě. Britský systém vychází z třetin anglického palce a americký, odvozený rovněž od palce, má na rozdíl od Britů posunutý počátek.

„Před několika měsíci jsme se studenty porovnávali několik druhů obuvi stejné velikosti od různých výrobců. V délce se však lišily až o dva centimetry. A to je jeden z důvodů, proč je třeba velikosti sjednotit,“ uvedl děkan Hlaváček.

Češi na špici úsilí o sjednocení

Nejednotnost v číslování se snažily přední světové instituce změnit již na konci sedmdesátých let minulého století. Na poslední pracovní schůzce začátkem osmdesátých let, která se shodou okolností konala v tehdejším Gottwaldově, však mnohaleté úsilí zkrachovalo. Pokud současná komise uspěje, nebude muset zákazník v prodejnách zkoumat, zda je jeho obuv velikosti 5,5 totožná s osmičkou, devětatřicítkou nebo pětadvacítkou.

Kuriózní při společných jednáních o sjednocení číslování obuvi je fakt, že Česká republika ovlivňuje další země. O přednostech jednotného systému číslování obuvi přesvědčila čínské odborníky Luming Yang, studentka doktorského studia na Technologické fakultě UTB ve Zlíně. Další zajímavostí je, že Jihoafrickou republiku, uznávající metrické měření velikosti obuvi, zastupuje Zdenek Vymětal, syn českých rodičů, kteří na jih Afriky emigrovali před šedesáti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám