Hlavní obsah

Svaz průmyslu vybral asi 30 firem pro obnovu Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Svaz průmyslu a dopravy (SPD), který patří mezi nejvlivnější sdružení zaměstnavatelů v České republice, sestavil seznam zhruba 30 českých firem schopných zapojit se do obnovy Iráku. Jde hlavně o rekonstrukce petrochemických zařízení a řešení ekologických zátěží.

Foto: Jiří Šmucler

…vy milý Bořetice, těšily ste mě velice…

Článek

"Seznam jsme předali ministerstvu průmyslu a obchodu jako motivaci pro další činnost," řekla Dagmar Kuchtová ze svazu. Zmíněné firmy by podle SPD mohly mít šanci uspět jako subdodavatelé hlavně amerických firem, nikoli však samostatně. "Podle našeho názoru mají samostatně minimální šanci," prohlásila.

Ministerstvo obchodu a průmyslu spolu s agenturou Czechtrade může seznam doplnit o další podniky dle vlastního uvážení. Ve výčtu nechybí společnost Technoexport, která v minulosti dodala do Iráku několik investičních celků, například rafinérii v Basře. Od staveb má též projektovou dokumentaci a reference. "Tam se domníváme, že by mohli mít šanci Američanům pomoci," uvedla Kuchtová. Technoexport se však po zkušenostech z Kuvajtu díval na situaci skepticky. Výběr firem rovněž zahrnuje hutní producenty Novou huť, Vítkovice Steel či Třinecké železárny.

Vláda by měla již příští týden jednat o případném vyčlenění peněz ze státního rozpočtu na podporu projektů obnovy Iráku. Konečná částka ještě není v tuto chvíli jasná, řádově by však mohlo jít o několik stovek miliónů korun. "Ministerstva průmyslu a obchodu a obrany nyní dávají dohromady scénář možného zapojení českých firem do pomoci a obnovy Iráku," řekl důvěryhodný zdroj blízký těmto jednáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám