Hlavní obsah

Svaz průmyslu bojuje o vyšší limity na emise skleníkových plynů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo životního prostředí vypracovalo plán na rozdělení poukázek na množství skleníkových plynů, které mohou jednotlivé firmy vypustit do ovzduší. Celkem by měly být v hodnotě 94 miliónů tun. Svaz průmyslu a obchodu ale tvrdí, že to podniky omezuje, a chce, aby resort limit zvýšil na 110 miliónů tun ročně.

Článek

Ministerstvo životního prostředí nejprve navrhlo povolenky v hodnotě 91,6 miliónů tun, limit pak zvýšilo na 94 miliónů.

Problém je v tom, že průměrné exhalace oxidu uhličitého, které podniky loni vypustily do ovzduší v minulých letech jsou asi 89 miliónů tun. Vyšší limity by mohly znamenat dvojí: Jednou možností je to, že původní vize plánu, že se tzv. povolenkami budou emise snižovat, by vzala za své. Firmy by limity splnily a produkovaly by více skleníkových plynů než dosud.

"Účelem obchodování s emisemi je přece snižování, nikoli zvyšování znečištění," řekl k tomu Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Požadavky svazu průmyslu jsou podle něj "totálně nezodpovědné."

Obchod se znečištěním

Druhou, pro podniky taktéž lákavou možností, je fakt, že se s povolenkami, které "nevyčerpají", dá obchodovat v rámci celé EU. Pokud tedy firma dostane například povolení vyprodukovat milión tun emisí a vyprodukuje pouze půl miliónu, může druhou polovinu prodat firmě v jiné zemi, která se do "svého" limitu nevejde.

Josef Zbořil z představenstva svazu ale tvrdí, že nižší objem povolenek by vedl k tomu, že by je naopak české firmy musely nakupovat od jiných zemí. "Při ceně povolenky cca deset euro by to znamenalo finanční dopad do hospodářské sféry ve výši asi 5,1 miliardy korun ročně," uvedl Zbořil.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová tvrdí, že resort požadavek Svazu průmyslu obchodu, který podporuje i ministerstvo průmyslu a obchodu, splnit nemůže. Porušilo by tím totiž pravidla pro přidělování povolenek stanovených příslušnou evropskou směrnicí. "Přidělit vyšší množství povolenek by znamenalo nedovolenou státní pomoc, což je faktor, který Evropská komise pečlivě sleduje," řekla Šůlová.

Nižší konkurenceschopnost

Předseda Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl přišel v úterý s tím, že by systém neměl být na začátku příštího roku vůbec spuštěn. Bude znamenat, že Evropa bude moci celkově produkovat méně emisí, tím se zhorší její produktivita, a hůř tak bude konkurovat americké a asijské ekonomice, kde žádné limity nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám