Hlavní obsah

Sucho zdražuje brambory

Právo, Jana Hanušková

Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude menší o 175 tisíc tun. Může za to nejen snížení ploch, na kterých se tato plodina pěstuje, o 2,3 procenta, ale především sucho a letní tropické teploty, řekl v pondělí na tiskové konferenci předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spotřebitelská cena je nyní v průměru 16 korun za kilogram, podle odhadu místopředsedy svazu Vlastimila Rasochy by mohla stoupnout o 30 procent na 21 korun.

„Pořád by ale měly brambory zůstat nejlevnější zeleninou,“ tvrdí místopředseda svazu.

Neúroda postihla celou Evropu

Na druhé straně neúroda, která postihla všechny velké evropské producenty, našim pěstitelům pomůže.

„Do Česka se tak nebudou dovážet brambory za dumpingové ceny,“ řekl místopředseda svazu Vlastimil Rasocha s tím, že je třeba ale podnítit zájem spotřebitelů o naše brambory.

Ministerstvo chce propagovat brambory

Ministerstvo zemědělství tak spolu se svazem přišlo s iniciativou nazvanou Brambory, zdravá zelenina, která chce mimo jiné propagovat brambory z Vysočiny.

„Jsou jedinečné díky regionu, kde se pěstují, mají specifickou, skutečně bramborovou chuť,“ tvrdí Rasocha.

Projekt se má naplno rozjet až příští rok, zemědělci do něj zapojení totiž musí například při pěstování brambor používat méně chemie, nějakou dobu trvá, než s takovým hospodařením mohou začít.

„Na podzim chceme propagovat značku Brambory z Vysočiny, na jaře pak rané odrůdy, které se nejčastěji jedí na loupačku. Chceme zapojit i velké markety, mohou dělat jejich ochutnávky třeba s mlékem, tvarohem. Musí jít samozřejmě ale jen o naše brambory, brambory z Česka,“ řekl Právu Rasocha.

Podle něj v celém světě vzrostla spotřeba brambor, v rozvojových zemích se nejvíc daří hranolkům, rozvinuté země v tomto případě už dosáhly svého stropu a vracejí se k bramborám průmyslově neupraveným.

Reklama

Související témata:

Související články

Brambory podraží

Ceny brambor na podzim zamíří vzhůru. Může za to slabší úroda kvůli suchům v Česku i v zemích, odkud je dovážíme. Kilo brambor by v obchodech mohlo stát...

Výběr článků

Načítám