Hlavní obsah

Studie: Praha je druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem EU

Novinky, tov

Praha je po irském Dublinu druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem Evropské unie. Vyplývá to z analýzy společností Skanska, Colliers International a Dentons. Žebříček autoři sestavovali podle několika kritérií – HDP na osobu, lidský kapitál a konektivita města posuzovaná na základě počtu pasažérů na místních letištích.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Studie CEE Investment Report „Prosperující metropole“ analyzovala dohromady 200 měst. Uvádí, že Praha láká zahraniční investory díky velmi vzdělané pracovní síle, která převyšuje průměr EU a dá se srovnávat například s Paříží a Madridem.

„I díky tomu místní důležité investice směřují do segmentů, jako je výzkum, rozvoj nebo technické obory. Většina zaměstnanců zde pracuje v obchodu, profesionálních službách a veřejné správě. Samotná plocha kanceláří pak ve městě zabírá 3,5 milionu metrů čtverečních,“ uvádí.

Studie upozorňuje například na to, že v počtu restaurací Praha předčila Londýn i Berlín, a to více než dvakrát. V rámci regionu se navíc vůbec nejvíce podobá západním městům, a to třeba strukturou místní ekonomiky a vysokým podílem profesionálních služeb, umění a zábavy.

Ceny bytů opět raketově rostou

Ekonomika

Na třetím místě skončila polská Vratislav díky mimořádně rychlému růstu produktivity práce. V první desítce dominují země střední a východní Evropy. Podle zprávy si region růst udrží i nadále. Příznivá ekonomická situace a dobré výsledky velkých měst totiž pohánějí poptávku po nových investicích.

10 nejrychleji se rozvíjejících měst EU podle studie
1.DublinIrsko
2.PrahaČesko
3.VratislavPolsko
4.SofieBulharsko
5.KošiceSlovensko
6.BukurešťRumunsko
7.KlužRumunsko
8.KrakovPolsko
9.TemešvárRumunsko
10.VilniusLitva
CEE Investment Report 2019 Žebříček sestavily firmy Skanska, Colliers International a Dentons

„Praha má v našich očích obrovský potenciál a těší nás, že s námi tento názor sdílí stále více zahraničních investorů,“ řekla Alexandra Tomášková, ředitelka Skanska Property Czech Republic.

Korejci nakupují

Podle letošní zprávy CEE Investment Report jsou asijští investoři, převážně Jihokorejci, momentálně nejaktivnějšími zahraničními investory v regionu. V oblasti komerčního realitního trhu (jako jsou kanceláře či nákupní centra) hrají čím dál tím důležitější roli. V první polovině roku 2019 zde jihokorejské společnosti investovaly 686 milionů eur (17,6 miliardy korun), čímž předehnaly německé investice.

Počet obyvatel v ČR roste, lidé však přibývají jen někde, ukázali statistici

Domácí

„Pro nás všechny, kteří žijeme a pracujeme v regionu střední a východní Evropy, je rozvoj hlavních měst v poslední dekádě nepopiratelný a inspirující,“ řekl Luke Dawson z mezinárodní poradenské společnosti Colliers International. „Věříme, že tento region nabízí ty nejlepší příležitosti pro stabilizovaný růst v rámci celé Evropy, a tato data to jednoznačně dokazují,“ dodal.

K závěrům studie je vhodné doplnit, že výše popsané úspěchy Prahy pociťují obyvatelé i negativně především v oblasti rychlého zdražování bytů a růstu nájmů. V Praze stále přibývá obyvatel, podle ČSÚ jejich počet na konci roku 2018 meziročně stoupl o šest procent na 1,309 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám