Hlavní obsah

Student Agency musí zaplatit konkurenci 11,7 milionu

Brno
Aktualizováno

Společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury musí zaplatit svému konkurentovi – firmě Asiana – 11,7 milionu korun za to, že zneužila svého dominantního postavení a vytlačila podnikatelského soupeře z linky Praha-Brno predátorskými cenami na přelomu let 2007 a 2008. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudkyně Dagmar Novotná upozornila, že o nekalém jednání Student Agency nebylo pochyb, protože společnost pravomocně postihl už Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Spor se tak vedl jen o výši škody. Asiana na základě znaleckého posudku požadovala 16 milionů, posudek zpracovaný pro Student Agency naopak uváděl, že by škoda mohla být jen desetinová.

„S rozsudkem nesouhlasíme, škoda byla špatně spočítána a budeme se odvolávat,” řekl Novinkám mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Firma tvrdí, že soud vycházel primárně ze znaleckého posudku, který podle ní špatně kalkuloval počty nasazovaných autobusů na lince, a tím uměle navýšil ušlý zisk.

Začátek sporu je už více než deset let starý. Koncem roku 2007 totiž začala Asiana jezdit na lince z Prahy do Brna. Jízdenka stála 50 korun, přičemž na konkurenčních spojích začala za stejnou částku jezdit i Student Agency. Když Asiana po třech měsících na trase skončila, zvedla Jančurova firma jízdné na téměř dvojnásobek.

Konkurenční boj proti Asianě stál Student Agency už pět milionů korun, pokutu jí vyměřil antimonopolní úřad a potvrdily ji soudy všech stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám