Hlavní obsah

Strmý pád kvůli kůrovci. Lesům ČR klesl zisk ze tří miliard na 70 milionů

• Aktualizováno

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) se v loňském roce propadl čistý zisk ze 3,08 miliardy korun v předchozím roce na pouhých 70 milionů. Důvodem byl výrazný pokles cen dřeva způsobený kůrovcovou kalamitou. Nízké ceny dřeva se odrazily v poklesu tržeb, ačkoli těžba dřeva vzrostla. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Strom napadený kůrovcem. Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k nezbytné těžbě kůrovcového dříví a k loňskému zákazu úmyslné těžby smrku a borovice podnik těží a obchoduje převážně kůrovcové dříví s nižším zpeněžením,” uvedla Jouklová a dodala, že propad cen dřeva se pohyboval v desítkách procent.

Tržby podniku loni klesly o 25 procent na 7,6 miliardy korun z předloňských 10,16 miliardy korun. Těžba dřeva vzrostla o třetinu na 10,7 milionu metrů krychlových.

Podniku patří téměř polovina lesů v zemi. Mezi lety 2010 až 2017 se roční zisky Lesů ČR pohybovaly v řádech miliard korun, předtím byly většinou ve stovkách milionů korun.

Těžba dřeva loni s náskokem překonala předchozí rekordy z let 2017 a 2007. V růstu se projevily velké kalamitní těžby, kdy se lesníci snaží dřevo napadené kůrovcem dostat z lesa co nejrychleji.

Nejvíce postižena kalamitou je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) Morava, ale situace se výrazně zhoršila i na Vysočině a v Jihočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám