Hlavní obsah

Střadatelé na Kypru neuvidí ze svých peněz téměř nic, další omezení se chystá

Nikósie
Aktualizováno

Krize v jedné z největších kyperských bank Laiki nabývá konkrétních rozměrů. Velkým střadatelům může podle tamního ministra financí na jejich účtech zůstat jen 20 procent peněz, které tam měli uložené. O zbytek nejspíš přijdou. Po čtvrtečním předpokládaném otevření kyperských bank by si lidé mohli vybrat denně 300 eur ze svých kont. Vláda údajně chystá i zavedení přísných omezení platebního styku.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Kyperskou banku Laiki čeká zánik. Její zdravá aktiva převezme konkurence.

Článek

Až 80 procent dosahují podle kyperského ministra financí Michalise Sarrise škrty u vkladů nad 100 000 eur (2,6 miliónu korun) ve druhé největší komerční bance v zemi, kterou je Laiki. Sarris se tak vyjádřil v kyperské televizi RIK a jeho výroky dnes převzal kyperský list Kathimerini.

Banku Laiki čeká zánik s tím, že její zdravá aktiva, část dluhů a povinně pojištěné vklady do 100 000 eur převezme největší komerční finanční dům Bank of Cyprus. I tam nastanou podle Sarrise nezbytné škrty u vysokých vkladů. Jejich výši nebyl ale s to zatím upřesnit.

Ve hře snižování mezd i důchodů

Ministr, jehož vláda v pondělí získala od eurozóny příslib půjčky deseti miliard eur (260 miliard Kč) výměnou za sanaci kyperského bankovnictví, také řekl, že původní dohoda z předminulého víkendu byla ve skutečnosti lepší.

První verze záchranného plánu totiž předpokládala zdanění všech vkladů, a to několika procenty. "Nevedlo by to ale k rozpadu banky Laiki," upozornil Sarris.

Ministr rovněž nevyloučil, že kyperská vláda bude nucena v brzké době přikročit ke snižování mezd a důchodů v důsledku očekávaného prudkého poklesu ekonomiky země.

Výběr z kont 300 eur denně

Podle agentury AP, která se odkazuje na nejmenovaného bankovního úředníka, si lidé budou moci od čtvrtka, kdy se otevřou kyperské banky, vybrat ze svých kont denně 300 eur (zhruba 7800 korun).

To je trojnásobek oproti současnosti. Převody větších sum do zahraničí budou omezeny. Opatření potrvá minimálně týden.

Omezení plateb v zahraničí

Kyperská vláda údajně chystá zavedení přísných omezení platebního styku. Podle zatím úředně nepotvrzených zpráv médií zahraniční převody nebo platby kyperskou kreditní kartou v zahraničí budou možné jen do částky 5000 eur (zhruba 129 000 korun).

Na zahraniční cesty si budou Kypřané moct vzít v hotovosti nanejvýš 3000 eur. Kyperské ministerstvo financí tak prý chce zabránit odtoku kapitálu po chystaném otevření bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyperské banky otevřou nejdřív ve čtvrtek

Kyperské banky zůstanou podle nařízení ministerstva financí zavřené až do čtvrtka. Původní plán počítal s tím, že se většina otevře už v úterý. S odvoláním na...

Výběr článků

Načítám