Hlavní obsah

Štěch: lidé v ČR málo stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Největší odborovou centrálu v České republice - Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) - povede i další čtyři roky Milan Štěch. V pátek v noci ho zvolili delegáti sjezdu odborů, byl jediným kandidátem. V projevu řekl, že lidé v České republice málo stávkují a pokud něco chtějí, dávají přednost jednáním s politiky.

Článek

"Mám pocit, že formy naší práce jsou vzhledem k českým podmínkám adekvátní a přinášejí výsledky," zhodnotil nedávno uplynulé čtyři roky staronový šéf odborové centrály.

Směřování ČMKOS nastínil už při svém prvním zvolení v dubnu 2002: "Plná náměstí a bouřící stávky nejsou zrovna náš styl. Vždycky jsme se snažili víc pracovat na změnách zákonů, které by lidem přinesly lepší podmínky, a vyjednávat s vládou," říkal tehdy Štěch.

Odbory jsou nezávislé, ale spolupracují se stranami, jejichž program je jim blízký. Dlouhodobě tak mají odboráři z ČMKOS nejblíže k sociální demokracii a jejímu programu. "Zajímá nás každá partaj, která ukáže vlídnou tvář potřebám zaměstnanců a respektuje postavení a práva odborů," uvedl Štěch.

Kritici odobrů na tvrdí, že organizace je příliš úzce spjata s ČSSD a není tedy nezávislá. Poslední šéfové ČMKOS byly vždy členy této strany a byli za ni v politice. Štěch je senátorem, stejně jako byl předchozí šéf odborářů Richard Falbr.

Ve vedení poprvé žena

Odboráři si v pátek večer zvolili také tři místopředsedy. Své funkce obhájili Jaroslav Zavadil a Zdeněk Málek. Trojici doplnila právnička konfederace Marcela Kubínková.

"Je to vůbec poprvé v historii, co se do vedení dostala žena," uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Dosavadní místopředseda Pavel Skácelík se pro příští období do čela ČMKOS neprosadil.

Prosadit zákoník práce

Hlavním pátečním tématem sjezdu byl zákoník práce. Štěch požádal poslance ČSSD a KSČM, aby normu prosadili i přes odpor Senátu a případný nesouhlas prezidenta Václava Klause.

Zákoník obsahuje sporné ustanovení, které posiluje roli velkých odborových svazů na úkor svazů menších a také na úkor těch, co v odborech nejsou organizováni. Odbory by například mohly mít právo rozhodnout o zastavení výroby v podniku.

Odpůrci normy zvažují, že ji napadnout u ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám