Hlavní obsah

Stávka v Lufthanse poslala na zem stovky letů, Česko nevyjímaje

Berlín
Aktualizováno

Německé aerolinie Lufthansa kvůli čtvrteční stávce zaměstnanců na šesti německých letištích zrušily na 700 letů. Odboráři ze svazu Verdi požadují zvýšení mezd a záruku zachování pracovních míst. Protest se dotkne i spojů s Prahou. Zrušeno jich bylo zatím čtrnáct. Po 12. hodině se provoz mezi Českem a letišti v Německu obnoví, uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Článek

Varovná stávka začala v pět hodin ráno a postupně se do ní zapojili odboráři Lutfhansy na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně-Tegelu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem a Düsseldorfu. Skončit by měla v poledne, výpadky v letovém provozu aerolinií se ale očekávají až do podvečera.

Odborový svaz Verdi, který zastupuje 33 000 zaměstnanců Lufthansy, požaduje zvýšení mezd pro pozemní personál tří dceřiných společností aerolinií a cateringového oddělení o 5,2 procenta v průběhu 12 měsíců a záruky, že Lufthansa zachová pracovní místa. Firma na to však odmítá přistoupit. V rámci chytané restrukturalizace chce naopak propouštět a zmrazila investice.

Pracovat o hodinu víc

Provozní zisk Lufthansy loni klesl o 36 procent na 524 miliónů eur (zhruba 13,4 miliardy korun) kvůli vysokým cenám pohonných hmot a mimořádným výdajům. Jako součást úsporného programu žádá společnost po zaměstnancích, aby týdně pracovali o hodinu navíc.

„Požadavek zaměstnavatele považujeme za provokaci vůči odborům,“ prohlásila představitelka Verdi Janine Peltierová. V pátek se mají odboráři sejít se zástupci Lufthansy ke druhému kolu rozhovorů o nové tarifní smlouvě. Šanci na rychlou dohodu považuje Peltierová za minimální. Mluvčí aerolinií naopak označil čtvrteční protest odborářů za „zcela zbytečný a nepřiměřený“.

Reklama

Výběr článků

Načítám