Hlavní obsah

Stavitel věžáků PSJ je v konkurzu, pohledávky jsou 8,6 miliardy

Věřitelé ve středu poslali do konkurzu stavební firmu PSJ z Jihlavy, která je od loňského prosince v úpadku. Přihlásili pohledávky za 8,6 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stavba vysokopodlažní budovy V Tower v Praze na na Pankráci. Noční snímek z roku 2016.

Článek

Firma, známá stavbami výškových budov jako AZ Tower v Brně nebo V Tower v Praze na Pankráci, je od loňského prosince v úpadku.

Insolvenční správce David Jánošík, který konkurz věřitelům doporučil, nyní odhadl, že po přezkoumání dosáhnou uznané pohledávky přibližně dvou miliard.

„Pětimiliardová pohledávka je tvořena 15 let starými sankcemi, o které se vedl soudní spor. Věřitel byl v tomto sporu úspěšný, ale rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Dnes jsem tuto pohledávku popřel," řekl Jánošík.

V jednací síni se sešli zástupci věřitelů, kteří přihlásili pohledávky za 575 milionů korun a rozhodli, že pošlou PSJ do konkurzu. Reorganizaci společnosti nikdo z věřitelů nenavrhl.

„PSJ už od září loňského roku žádnou stavební činnost nevykonává, její provoz v zásadě skončil v létě. Teď představuje v podstatě pouze soubor majetku v odhadované výši 700 milionů korun," dodal Jánošík.

Foto: archiv PSJ

Vysoká pýcha PSJ. Brněnský mrakodrap AZ TOWER má 111 metru. V době svého dokončení, 26.června 2013, se stal nejvyšší budovou v ČR.

Věřitelé také schválili výměnu dvou členů sedmičlenného věřitelského výboru, který bude s insolvenčním správcem řešit další postup při prodeji majetku. Podle odhadu insolvenčního správce to může trvat až dva roky.

Problémy v Rusku

PSJ se zabývala generálními dodávkami staveb, jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterdamu. Insolvenční návrh na sebe loni opakovaně podala sama firma kvůli platební neschopnosti. Počátkem listopadu soudu sdělila, že eviduje věřitele se závazky 1,588 miliardy Kč. Hodnotu svého majetku společnost v insolvenčním návrhu vyčíslila na 1,857 miliardy Kč.

Soudu vedení PSJ vloni sdělilo, že finanční ztráty společnost utrpěla na zakázkách v Rusku i v tuzemsku a nenašla vhodného finančního partnera.

Insolvenční návrh na sebe firma PSJ loni podala dvakrát. V prvním případě ji předešel jiný věřitelský návrh, který už řešil soud. Toto řízení bylo zastaveno. Nový insolvenční návrh podalo vedení PSJ počátkem listopadu. Čistý obrat firmy za poslední účetní období byl 3,987 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám