Hlavní obsah

Stavebnictví zrychlilo propad, bytů se ale staví víc

České stavebnictví v září zrychlilo meziroční pokles na 7,4 procenta ze srpnových 5,9 procenta. Propad táhlo inženýrské stavitelství, které kleslo téměř o pětinu. V září vydaly stavební úřady meziročně méně stavebních povolení, byla ale zahájena výstavba o pětinu více bytů. Vzrostl i počet dokončených bytů, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství byla o 17,8 procenta nižší.

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému září o 4,4 procenta méně, bylo jich 7155.

„Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 20,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 klesla o 11,5 procenta,” uvedl ČSÚ.

Bytů se staví víc

Bytů bylo v září zahájeno meziročně o 21,2 procenta více, stavět se začalo 2521 bytů. Nárůst statistici evidují v rodinných i bytových domech, v bytových se jejich počet zvýšil o 42 procent. Dokončených bytů bylo v září více o 3,5 procenta, celkem 2509 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl, v bytových domech klesl.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala táhne pokles stavební výroby hlavně inženýrské stavitelství. „Je to především kvůli nižším kapitálovým výdajům státního rozpočtu, konkrétně výdajů na programy spolufinancované z fondů EU,” uvedl ekonom.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v září meziročně snížil o 2,8 procenta. Průměrná hrubá mzda těchto zaměstnanců ale proti loňsku stoupla o 2,7 procenta na 33 881 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám