Hlavní obsah

Stavebnictví v září ubralo na tempu

PRAHA

Stavební výroba si v září udržela meziroční růst, v porovnání s předchozím měsícem ale poklesla. V srpnu stavebnictví rostlo o 9,4 procenta. Stavební úřady v září povolily 14 958 staveb, jejichž hodnota je necelých 30 miliard korun.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Vysoká hodnota staveb je dána tím, že úřady v září povolili několik velmi nákladných staveb, například dálnic či obchodních a společenských center.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ), který údaje v úterý zveřejnil je nižší číslo růstu dáno hlavně tím, že stavebnictví loni v září dosáhlo velmi dobrých výsledků a ekonomové ani nečekali, že by byl  výsledek výrazně překonán.

"Ačkoliv by mohl být pokles tempa růstu stavební výroby považován za zklamání, domníváme se, že se stále jedná o velmi dobrý výsledek. Z určitého bodu je obtížné dále zrychlovat či jen udržet vysoké tempo růstu jednoduše proto, že základ je příliš vysoký," řekla analytička Next Finace Markéta Šichtařová.

Bytů se začne stěvt o něco méně

"Stavební úřady povolily výstavbu 3839 bytů, což je o 210 bytů méně než v září 2003," uvedl ČSÚ. Orientační cena stavby nového bytu je 2,4 miliónu korun.

"Stále větší podíl lidí mění nájemní bydlení za vlastní a staví si nové byty a domy. Zároveň se staví domy a byty stále větší a dražší. Statistika ovšem naznačuje, že bytová výstavba je již za svým zenitem, když stavební úřady vydaly za první tři čtvrtletí meziročně o 5,5 procent méně stavebních povolení k výstavbě bytů," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Ve třetím čtvrtletí stavebnictví rostlo o 5,4 procenta. V předchozích dvou čtvrtletích byl přitom růst dvouciferný, více než 16 procent. Deformace je dána tím, že v květnu se měnily sazby DPH ze stavebních prací a firmy tak zadávaly a dokončovaly většinu staveb ještě za nižší cenu. Například v dubnu stavebnictví tímto vlivem vzrostlo o 62 procent, v květnu a červnu pak klesalo.

Reklama

Související články

Stavebnictví rostlo nejrychleji od vzniku ČR

Stavební výroba vzrostla v březnu na rekordní úroveň. Staví se nejvíc v historii České republiky. Za jarní aktivitu může hlavně plán vlády, která se rozhodla...

Stavební výroba poprvé po roce klesla

Základní 19procentní sazba DPH na stavební práce, která začala platit od května, se na stavební výrobě projevila velmi výrazně. Zatímco v dubnu meziročně...

Výběr článků

Načítám