Hlavní obsah

Stavebnictví v Česku roste pomaleji, táhnou ho inženýrské stavby

Aktualizováno

Růst stavební produkce v září zpomalil. Stavebnictví meziročně stouplo o 2,4 procenta po srpnovém růstu o 4,7 procenta. Táhly ho inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ)

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Stavební výroba

Článek

Letošní září mělo o jeden pracovní den méně než loňské. Po očištění o tento vliv se stavební produkce v září meziročně zvýšila o 3,7 procenta a meziměsíčně byla vyšší o 1,1 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 4,6 procenta, naopak u inženýrských staveb vzrostla o 17 procent. Mezi inženýrské stavby patří silnice, železnice, mosty, tunely, ale i přehrady, vodojemy nebo úpravy terénu.

„Sektor pokračuje v růstu a táhnou jej zejména stavby v inženýrském stavitelství financované z veřejných investic. Obavy naopak budí prudce klesající objem zahajovaných výběrových řízení na stavební zakázky (-33,2 procenta), tedy hypotetický zásobník práce pro firmy na příští rok,” řekl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

O 6,3 procenta stoupl i počet bytů, které se začaly stavět. Bylo jich 2080. Vedle toho bylo dokončeno 2423 bytů, o 6,7 procenta více než před rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám