Hlavní obsah

Stavebnictví rostlo o 19 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba v červnu se stále nevypořádala s deformacemi kvůli změnám DPH loni v květnu. Meziročně vzrostla o 19 procent. Firmy loni fakturovaly práce v březnu a dubnu kvůli nižšímu DPH, v květnu a červnu pak měly "volno", proto je srovnávací základna nízká a růst tak vysoký.

Článek

"Tempo růstu stavební výroby nesmíme přeceňovat, protože její vypovídací schopnost byla dočasně zkreslena vlivem změny DPH. O tom, že se stavebnictví daří, svědčí ale např. to, že stavební firmy nabírají nové zaměstnance," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu uvedl, že podle jeho odhadů byl růst bez započtení tohoto vlivu asi 1,5 procenta.

"Stavební úřady povolily výstavbu 3 276 bytů, což bylo o 1 014 bytů méně než v červnu 2004," uvedl ČSÚ. Průměrná cena jednoho bytu je 2,4 miliónu korun, průměrná velikost bytu či domu je 135,1 metru čtverečních.

O růstu svědčí vyšší počet zaměstnanců

Kvůli deformovaným číslům odhadují analytici, že stavebnictví fakticky roste, většinou z toho, že roste počet zaměstnanců.

Zaměstnanost ve stavebních firmách se v porovnání s loňským červnem zvýšila o 4,5 procenta. Zaměstnanci měli na výplatních páskách v průměru sumu 19 475 korun, to je o 3,1 procenta více než loni

Souhrnně za druhé čtvrtletí vzrostla výroba o dvě procenta, bez započtení vlivu změn DPH. Stavebnictví ženou dál především dálniční stavby. Ty nyní probíhají na šesti úsecích na délce větší než 100 kilometrů. Staví se také logistická, obchodní a administrativní centra.

"Jejich výstavba je tažená poptávkou zahraničních realitních a nemovitostních fondů," uvedl ČSÚ. Nízké úroky u hypotečních úvěrů podporují i stavbu domů a bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám