Hlavní obsah

Stavebnictví pomalu ožívá, staví se víc bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební výroba se po květnové stagnaci v červnu vrátila k růstu a meziročně si polepšila o 5,1 procenta. Rozbíhá se zejména výstavba bytů, kterých se v červnu začalo stavět o 45 procent více než loni. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Proti květnu se produkce zvýšila o procento.

"Stavebnictví v poslední době zažívá opětovné oživení, i když jen velmi pozvolné," komentoval data analytik Home Creditu Michal Kozub. Na stavebnictví se podle něj projevují větší investice státu, ale i soukromých investorů. Ti postupně oprašují své projekty, které mají připraveny z předkrizových let. Jen je zpravidla mírně modifikují, aby přinesly vyšší návratnost investice. Jde jak o projekty kancelářských budov, tak i obchodních center, dodal.

Staví se bytové domy

Za pouze skromné považuje oživení sektoru stavebnictví i Pavel Kliment z KPMG. „Povzbuzující je naopak mohutný růst počtu zahájených bytů, který potvrzuje oživení rezidenční výstavby a nenastal by bez obnoveného zájmu na poptávkové straně,“ uvedl Kliment.

Počet dokončených bytů v červnu vzrostl o 14,7 procenta a činil 1752 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 4,6 procenta, v bytových domech vzrostl o 72,5 procenta.

V červnu se dařilo pozemnímu a inženýrskému stavitelství, kde produkce rostla o 3,9 respektive 7,6 procenta. Stavební úřady ale vydaly o 1,2 procenta méně stavebních povolení než loni v červnu a klesla rovněž jejich hodnota, a to na 22,8 miliardy korun.

Stavební výroba letos každý měsíc s výjimkou května vykazuje nárůsty, do loňského listopadu ovšem pravidelně klesala. Pokud se porovnají výsledky stavebnictví za první pololetí letošního roku se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, je letošní půlrok zatím o 27 procent nižší než před krizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám