Hlavní obsah

Stavební spoření by mělo zůstat výhodné

Právo, Vladimír Čechlovský

Ministerstvo financí se zatím nechystá navrhnout snížení státní podpory stavebnímu spoření. Právu to v pondělí řekl mluvčí MF Ondřej Jakob. Reagoval tím na pondělní zprávu Hospodářských novin o tom, že toto spoření bude pro lidi méně výhodné.

Článek

"Úvahy o tom na ministerstvu sice jsou, ale není to aktuální. Ministr nebude předkládat žádný návrh minimálně do konce roku 2008," uvedl Jakob.

"Zatím opravdu není nic na stole," potvrdil Právu předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Stát dává ročně 15 miliard

Stát vynakládá na podporu stavebního spoření okolo 15 miliard korun ročně a tato částka se ministerstvu zdá vysoká a málo efektivní. Náklady státu se podstatně nesnížily ani přesto, že od roku 2004 již došlo k výraznému zpřísnění státní podpory. Maximální státní příspěvek klesl ze 4500 na 3000 korun ročně. Délka spoření se prodloužila z pěti na šest let.

"Další zásah bych považoval za velice nešťastný, stavební spoření se velmi osvědčilo," řekl Právu Tomáš Kvapil (KDU-ČSL). Ten například považuje za chybné názory, že státní podporu stačí dávat pouze lidem, kteří si vezmou úvěr na bydlení. Zdeňka Horníková (ODS) si zase myslí, že lidé, kteří peníze použijí na dovolenou či koupi nového auta, příspěvek od státu dostávat nemusí.

"Rozumím v tomto ministru Kalouskovi, že na takové účely se mu vynakládat peníze nechce," uvedla. Na druhé straně i Horníková varuje před dostatečně neuváženými zásahy.

Daňové odečty ale mohou padnout

Určité návrhy, které by se dotkly stavebního spoření, však ministerstvo přesto již chystá. Chce vládě do konce roku předložit návrh, aby nebylo možné odečítat od základu daně úroky z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. To by mělo velký finanční dopad na desítky tisíc lidí. Přitom už od ledna příštího roku kvůli daňové reformě tratí na odečtech i tisíce korun ročně.

"Tento krok by nesporně zdražil úvěry pro občany. Bylo by to navíc v době, kdy stoupají úroky na trhu," sdělil Lukáš. V ČR je dnes asi 5,5 miliónu smluv o stavebním spoření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám