Hlavní obsah

Státní rozpočet za loňský rok skončil ve schodku 6,2 miliardy korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek rozpočtu v roce 2017 dosáhl 6,2 miliardy korun, ve středu to oznámila ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci. Výsledek hospodaření je druhý nejlepší od roku 1997, dodala.

Záznam: TK ministerstva financí k rozpočtu 2017Video: ČTK

 
Článek

V roce 2017 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1 273,6 miliardy korun a celkové výdaje 1 279,8 miliardy korun. Oproti schválenému deficitu je nižší o 53,8 miliardy. Státní dluh za celý rok stoupl o 11,3 miliardy korun na 1,62 biliónu korun

„Považujeme to za více než dobrý výsledek,“ nechala se slyšet ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-prosinec

„Pokud bychom výsledek očistili od příjmů z Evropské unie, pak by schodek činil 1,3 miliardy, což si dovolím tvrdit, že je téměř vyrovnaný rozpočet,“ tvrdí ministryně financí.

Oproti výsledku roku 2016, kdy byl vykázán přebytek ve výši 61,8 mld. korun, došlo ke zhoršení hospodaření o téměř 68 miliard korun. Na lepší výsledek v předloňském roce mělo vliv především dodatečné proplácení vysokých objemů prostředků z EU v první polovině roku 2016.

Výrazný rozdíl mezi plánem a skutečným výsledkem

Původně byl schválen rozpočet se schodkem 60 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová před oznámením v nejhorším případě očekávala schodek deset miliard korun.

„Opět však vyvstávají otázky ohledně propastného rozdílu mezi rozpočtovaným a skutečným výsledkem hospodaření státní kasy. Tento rozdíl lze rychlejším než předpokládaným růstem HDP opodstatnit jen částečně,“ připomněl již v listopadu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Ty důvody jsou, že když se plánoval výsledek rozpočtu, tak se vycházelo z makra, které se v červnu loňského roku pohybovalo kolem tří procent. Dneska je to asi 5,3 procenta,“ komentovala to na tiskové konferenci Schillerová.

Rozpočet na rok 2016 počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Pro příští rok zatím ministerstvo plánuje rozpočet se schodkem 50 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám