Hlavní obsah

Státní operu opraví Hochtief. Rekonstrukce zabere přes dva roky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo v pondělí uzavřelo smlouvu s firmou Hochtief na rekonstrukci Státní opery, oznámil mluvčí divadla Tomáš Staněk. Opravy mají začít co nejdříve, podle odhadů budou trvat 27 měsíců.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova Státní opery v Praze.

Článek

Hochtief vyhrál výběrové řízení s nejnižší podanou nabídkou 857,6 miliónu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v pátek zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium Opera 2016.

Národní divadlo předá společnosti v řádu dní staveniště, aby rekonstrukce mohla začít bez prodlení, uvedl mluvčí. Budovy Státní opery jsou zavřené přes půl roku, podle původních plánů se mělo začít stavět loni na podzim.

„Jsem rád, že zahajujeme rekonstrukci v situaci, kdy je zajištěn provoz Státní opery v Hudebním divadle Karlín i na dalších scénách Národního divadla. Naše rozhodnutí připravit vše na rekonstrukci včas bylo správné. Těšíme se do nové budovy a už teď přemýšlíme o jejím programu,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Rekonstrukce naposledy v 70. letech

„Poslední větší rekonstrukce Státní opery proběhla v sedmdesátých letech minulého století a současný stav budovy a jejího vybavení tomu odpovídá. Máme tedy před sebou obrovský kus práce,” řekl předseda představenstva Hochtief Tomáš Bílek.

Firma v minulosti opravovala památník na pražském Vítkově, klášter Broumov či barokní hospital Kuks, který byl vyhlášen loňskou Stavbou roku.

„Financování generální rekonstrukce Státní opery zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad, z nějž se hradí opravy či novostavby sídel několika významných kulturních institucí. Například dostavba hostivařského depozitáře pro Národní knihovnu, revitalizace Klementina či rekonstrukce hlavní budovy Národního muzea,” doplnil mluvčí divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám