Hlavní obsah

Státní dluhopisy pro lidi se vracejí, finance spustí jejich prodej v pondělí

Právo, svj

Ministerstvo financí (MF) nabídne příští měsíc českým domácnostem po více než čtyřech letech státní dluhopisy. Lidé tak budou mít při nízkých úrocích v bankách novou možnost, jak výhodně a bezpečně investovat svoje úspory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Finance spustí prodej dluhopisů v pondělí 3. prosince. Ministerstvo uvedlo, že tak činí u příležitosti výročí 100 let založení Československé republiky a na počest významného jubilea ponesou nové emise název Dluhopis Republiky.

„Tento krok je podpořen aktuálním vývojem výnosů státních dluhopisů a navyšováním základních úrokových sazeb ze strany České národní banky,“ uvedlo ministerstvo.

Harmonogram úpisu
Zimní úpis 3. 12. 2018 – 18. 1. 2019 s datem emise 1. 2. 2019
Jarní úpis 21. 1. 2019 – 15. 3. 2019 s datem emise 1. 4. 2019
Letní úpis 18. 3. 2019 – 14. 6. 2019 s datem emise 1. 7. 2019
(Zdroj: MF)

Dluhopis Republiky bude vydáván s dobou splatnosti 6 let a jeho výnos bude reinvestován jednou ročně do stejné emise dluhopisů. Průměrný výnos reinvestičního dluhopisu s rostoucími ročními kupony je stanoven v souladu s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu.

Foto: Ministerstvo financí

Podle předběžných propočtů by po šesti letech měl průměrný roční hrubý výnos dosáhnout 2,1 procenta, po zdanění 1,8 procenta. Pro srovnání, úročení nejlepších spořicích účtů v bankách je zhruba poloviční.

Až za milion korun

Okruh zájemců, kteří si budou moci dluhopis pořídit, je omezen pouze na fyzické osoby, které si budou moci dluhopisy nově objednávat nepřetržitě každý den. V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 Kč a maximální hodnotě jednoho milionu Kč. Úpis pak probíhá čtvrtletně ve stanovených intervalech. Všem vlastníkům nových dluhopisů bude automaticky zřízen elektronický přístup k jejich majetkovému účtu.

Dluhopis Republiky
Typ dluhopisu
Reinvestiční spořicí státní dluhopis s dobou splatnosti 6 let s rostoucími ročními kupony a prémiovým posledním kuponem k posílení motivace držet dluhopisy do splatnosti.
Minimální hodnota je stanovena na 1000 Kč, maximální je omezena na jeden mil. Kč v rámci jedné emise.
Výnosy
Průměrný výnos bude stanoven v souladu s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu.
Komu jsou dluhopisy určeny
Okruh osob, které si mohou dluhopis pořídit a vlastnit, je omezen pouze na fyzické osoby.
Kde a jak nakoupit
Prodej bude probíhat nepřetržitě každý den přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz, úpis pak čtvrtletně ve stanovených intervalech.
Všem vlastníkům nových dluhopisů bude automaticky zřízen elektronický přístup k majetkovému účtu. Distribuci bude zajišťovat ČSOB na 25 vybraných pobočkách své obchodní sítě.
Zdroj: MF

„Na rozdíl od minulých emisí, kdy byly dluhopisy nabízeny občanům pouze nárazově, je cílem ministerstva poskytovat občanům nepřetržitou nabídku alespoň jednoho státního dluhopisu. Zároveň si každý občan s elektronickým přístupem ke svému majetkovému účtu bude moci objednat dluhopisy on-line bez nutnosti navštěvovat kamennou pobočku distributora a může nakupovat dluhopisy z pohodlí domova. Chceme tak celý proces občanům zjednodušit a přiblížit,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Cílem je podle ní nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení jejich úspor za srovnatelných podmínek, jaké mohou využívat i velké finanční skupiny. Doplnila, že pro stát takový způsob financování představuje diverzifikaci rizik a také větší stabilitu, pokud dluh drží nejen zahraniční investoři, ale i občané.

Pro zájemce o dluhopis, kteří nevyužili možnosti pořízení dřívějších emisí dluhopisů pro občany a zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, bude nyní k dispozici 25 vybraných poboček ČSOB. Vlastníci dluhopisu na nich mohou také požádat o vystavení darovacího certifikátu či pamětního listu.

Výnosy prvního Dluhopisu Republiky (před zdaněním)
1. 2. 2019 – 1. 2. 20200,50 %
1. 2. 2020 – 1. 2. 20211,00 %
1. 2. 2021 – 1. 2. 20221,50 %
1. 2. 2022 – 1. 2. 20232,00 %
1. 2. 2023 – 1. 2. 20243,00 %
1. 2. 2024 – 1. 2. 20254,50 %
Zdroj: MF

Reklama

Výběr článků

Načítám