Hlavní obsah

Státní dluh klesl o 60 miliard. Na jednoho Čecha vychází 153 tisíc

Novinky, tov

Státní dluh se loni snížil o 59,6 miliardy korun na 1,613 biliónu korun. Na poklesu má zásluhu přebytek státního rozpočtu 61,8 miliardy korun a zefektivňování řízení likvidity státní pokladny, uvedlo v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 153 tisíc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

„Zkrotili jsme státní dluh, který za mých předchůdců astronomicky narostl. Od mého nástupu do funkce ministra financí jsme jej snížili o 70 miliard,” řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podíl státního dluhu na HDP se meziročně snížil ze 36,7 procenta na 34,2 procenta, dluhová zátěž klesá třetím rokem v řadě.

Státu se povedlo snížit výdaje na obsluhu státního dluhu o 4,7 miliardy. Dluhopisy o celkové hodnotě 146 miliard korun se mu podařilo prodat se záporným výnosem. Investoři tak Česku platí za to, že si mohou půjčovat. Podle ekonomů za zájmem o dluhopisy stojí i očekávání, že česká koruna posílí k euru, až ČNB letos ukončí intervence.

Zadlužení Česka v poměru k HDP patří v porovnání s ostatními zeměmi EU k těm nižším. Například v případě Itálie je to přes 130 procent, u Řecka přes 180 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám