Hlavní obsah

Státní dluh klesl na 1,61 biliónu korun. Česko ušetřilo na úrocích

Státní dluh klesl za první tři čtvrtletí letošního roku o 3,3 miliardy korun na 1,61 biliónu korun. Je tak nejnižší od roku 2011. Ke snížení pomohly hlavně nízké, či dokonce záporné úroky u státních dluhopisů, informovalo v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak teoreticky připadá 152 tisíc korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

Čisté výdaje z úroků na státní dluh letos za tři čtvrtletí meziročně klesly na 33,7 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku čisté úrokové výdaje činily 37,9 miliardy korun.

V průběhu roku ministerstvo mimo jiné využívalo příznivých podmínek na trhu a prodávalo krátkodobě státní dluhopisy někdy i za záporný úrok. To znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčují peníze.

„Díky zodpovědnému přístupu k financování státu patří Česká republika mezi nejméně zadlužené země v Evropské unii, což se pozitivně odráží na nadprůměrném ratingovém hodnocení renomovaných agentur i zájmu zahraničních investorů o státní dluhopisy ČR,“ řekl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal již dříve upozornil, že ministerstvo docílilo snížení dluhu tak, že naplánovalo pro druhé a třetí čtvrtletí velmi nízké emise státních dluhopisů.

„Zároveň všechny pokladniční poukázky (velmi krátkodobé dluhopisy), ze kterých ministerstvo profitovalo díky záporným výnosům, byly prodávány jen se splatnostmi do konce září," uvedl.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko už dvacet let žije na dluh

Státní rozpočet, který financuje běžný chod státu, je v Česku již přes dvacet let koncipován jako schodkový. Znamená to, že příjmy státu v běžném roce nestačí...

Výběr článků

Načítám