Hlavní obsah

Stát zaplatí Nomuře za IPB téměř čtyři miliardy

Právo, Novinky, toh, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stát zaplatí v arbitráži S Nomurou kvůli zkrachovalé Investiční a poštovní bance (IPB) přibližně o 3,6 miliardy korun. Novinkám to potvrdil Jiří Hrabovský, který Nomuru mediálně zastupuje. Spory mezi Českem a Nomurou tak definitivně končí.

Článek

"Stát zaplatí 2,8 miliardy korun plus úroky. To je podle mého odhadu přibližně 3,6 miliardy korun," řekl Novinkám Hrabovský. Podle něj kauza končí, protože verdikt budou obě strany akceptovat.

Informaci potvrdil i mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle něj stát zaplatí i s úroky maximálně 3,7 miliardy korun. Přitom ještě na konci loňského roku hrozilo, že Česko zaplatí až sedm miliard korun.

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády poděkoval Vlastimilu Tlustému za jeho přínos do sporu České republiky s Nomurou. Ministr financí Miroslav Kalousek dodal, že bez Tlustého by pohledávka byla asi o 17 miliard korun vyšší.

Spor se táhne osm let

V Londýně mezinárodní tribunál rozhodl, že k 16. červnu 2000, kdy byla na IPB uvalena nucená správa, byla hodnota banky 34,2 miliardy korun. Tribunál verdikt oznámil v návaznosti na dohodu o narovnání vztahů mezi Českou republikou a Nomurou. Dohodu vláda podepsala v listopadu 2006. V nucené správě koupila banku za symbolickou jednu korunu ČSOB.

Ta však tvrdila, že hodnota banky v době převzetí byla nulová. Tribunál však rozhodl, že činí oněch 34 miliard korun a stát chce peníze získat. „Tuto částku bude ČR v arbitrážním řízení od ČSOB vymáhat,“ dodal Jakob.

„Výsledek této dvoustranné dohody mezi Ministerstvem financí ČR a Nomurou nezakládá pro ČSOB žádné závazky,“ komentovala stručně ČSOB.

Historie Kauzy kolem IPB a Nomury:
* 1998 - Nomura kupuje IPB za 3 miliardy korun.
* Podzim 1999 - Nomura se snaží prodat svůj podíl v IPB, podle ČNB musí navýšit základní kapitál na 13,4 miliardy korun, nedaří se jí však najít investora.
* 15.6.2000 - Nomura prodala svůj podíl v IPB za korunu státu. Stát navrhuje uvalit na IPB nucenou správu a chce ji prodat ČSOB.
* 16.6.2000 - IPB je pod nucenou správou. Do banky vtrhli těžkooděnci z Útvaru rychlého nasazení.
* 19.6.2000 - IPB je prodána ČSOB za jednu korunu.
* 2001 - Začala londýnská arbitráž mezi ČR a Salukou ze skupiny Nomura. Nomura žaluje ČR v Londýně, za nedostatečné ochránění svých investicí.
* 8.4.2005 - V Lodnýně začalo první slyšení arbitráže.
* 17.3.2006 - ČR londýnskou arbitráž s Nomurou prohrála. Výši částky, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole. Nomura požaduje 40 mld.Kč, což byla podle ní hodnota IPB před vyhlášením nucené správy.
* 4. září 2006 - V Paříži skončila ústní jednání v curyšské arbitráži, ve které ČR žaluje Nomuru o 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v bývalé IPB.
* 11. září 2006 - Švýcarský federální nejvyšší soud zamítl žalobu České republiky týkající se arbitráže s japonskou Nomurou.
* 30. listopadu 2007 - Česká republika se dohodla s japonskou investiční bankou Nomura na ukončení všech vzájemných sporů, které se týkaly padlé IPB.
* 4. prosince 2007 - Prezident Václav Klaus uvedl, že neudělí milost manažerům v kauze Nomura.

Reklama

Související články

Soud zamítl žalobu Nomury na Hanu Marvanovou

Pražský městský soud zamítl žalobu japonské banky Nomura, která požaduje 50 miliónů korun od advokátky ČSOB Hany Marvanové. Bývalá poslankyně US-DEU podle...

Nomura stáhla žalobu na Evropskou komisi

Japonská banka Nomura stáhla loni žalobu na Evropskou komisi, která se týkala odmítnutí komise zabývat se veřejnou podporou ČSOB v souvislosti s převzetím...

Výběr článků

Načítám