Hlavní obsah

Stát uspěl ve sporu s Viktoriagruppe o 75 milionů

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe, v kterém jde o 75,34 milionu korun. Insolvenční správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo v německém Krailingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu.

Foto: SSHR

Areál v německém Krailingu, kde je uskladněná česká nafta

Článek

Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze, informoval v pondělí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který ve sporu zastupoval Správu státních hmotných rezerv. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Insolvenční správce Viktoriagruppe podal v roce 2016 u Obvodního soudu pro Prahu 5 žalobu proti Správě státních hmotných rezerv, ve které se domáhal vydání bezdůvodného obohacení za zhruba dva miliony eur (51,6 milionu korun). K této částce postupně přibyly úroky z prodlení. Podle insolvenčního správce byla smlouva o ochraňování státních hmotných rezerv neplatná.

„Jedná se o významný úspěch ÚZSVM ve sporu s mezinárodním přesahem. Právě výsledky právních zástupců ÚZSVM jsou důvodem, proč by i ostatní organizační složky státu měly předávat své majetkové soudní spory na ÚZSVM, který má dlouhodobě úspěšnost přes 90 procent," řekla ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Správa státních hmotných rezerv platila za skladování nafty v bavorském Krailingu zhruba dva miliony korun měsíčně. K naftě v Bavorsku se ČR po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohla skoro dva roky dostat. Transport nafty začal v říjnu 2016, poslední vlak přijel zpět do Česka v listopadu 2017. Doprava stála 47 až 48 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám