Hlavní obsah

Stát shání pro sever Moravy obřího investora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Půl miliardy korun chce stát investovat do vybudování průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Podle vicepremiéra Martina Jahna by sem investor, který by zaměstnal tisíce lidí, mohl přijít do roka. Spekuluje se o tom, že oním podnikem by mohla být automobilka Hyundai.

Článek

Automobilka se chtěla do této zóny nastěhovat už v roce 2003, pak ale od toho upustila, protože zóna nebyla připravena. Státu se nedařilo vykoupit potřebné pozemky. Hyundai si pro investici nakonec vybrala Slovensko.

Informaci, že Hyundai by ráda postavila další podnik v ČR, potvrdil před několika dny Právu nejmenovaný zdroj ze Slovenska a informaci přinesl i americký deník Automotive News. Hodnota investice by mohla být až dvě miliardy dolarů. Podle některých informací se měl Jahn se zástupci korejské automobilky setkat."Jednání s firmou Hyundai bohužel nemohu komentovat," řekl vicepremiér.

Majitelé a ptáci

Zóna v Nošovicích o rozloze kolem 200 hektarů měla být připravená už v roce 2002, to se ale nestalo. Stát nebyl schopen od majitelů vykoupit pozemky. "Pracujeme na výkupu pozemků, ale nedá se ještě říct, jak rychle vše dořešíme. Může to dopadnout i tak, že některé pozemky nevykoupíme a necháme je majitelům jako izolované ostrůvky uprostřed něčeho, co tam může vzniknout," řekl v úterý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Problémy jsou i s další zónou u Dolní Lutyně na Karvinsku. Tady ale její dokončení ztížil výskyt ptáků. Ministerstvo životního prostředí tu chce vyhlásit rezervaci Natura. Ministerstvo průmyslu by raději ptáky přestěhovalo a zónu dokončilo.

Další peníze až bude investor jistý

Nynější chystaná půlmiliardová investice do zóny v Nošovicích by neměla být konečná. Další peníze na její zdokonalení dá stát poté, co se potvrdí, že o ni má některý velký investor zájem.

Severní Moravu trápí vysoká nezaměstnanost, stát se proto často snaží směřovat investice právě sem. Mnohé firmy se ale bránily, protože v regionu v minulosti nevedla dálnice, ta se nyní sice staví, doprava je ale stále komplikovaná.

Před dvěma týdny slíbil na severu Moravy investici ve výši 2,5 miliardy korun korejský podnik Sungwoo Hitech. Do tří let tu chce dát práci asi tisícovce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám