Hlavní obsah

Stát podpořil o 1200 hypoték méně než loni

– PRAHA

Pomocí státní podpory hypotéčních úvěrů si lidé do konce července pořídili zhruba 3100 bytů, proti stejnému období loni to je o téměř 1200 bytů méně. Pokles je způsoben tím, že stát od února kvůli snížení úrokových sazeb neposkytuje podporu na nové bydlení. ČTK to řekla ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová.

Foto: Pavel Pávek

Zakladatelé Modrých dveří, manželé Kateřina a Viliam Sivekovi vítají kardinála Dominika Duku.

Článek

I bez státní podpory, právě díky nízkým úrokovým sazbám, mají lidé o hypotéky na stavbu bytu velký zájem. Developeři proto stále staví byty do vlastnictví, cena za metr čtvereční začíná v Praze na zhruba 24 tisících korunách. Nové byty, které se na trhu objeví, se podle developerů bez problémů prodají. Většina lidí má zájem o byty za cenu 30 až 40 tisíc korun za metr čtvereční.

"Zatím je tendence, že cena nové výstavby díky poptávce lidí stále roste," řekla Lenka Homolková ze společnosti Finep & partners. V růstu cen se prý odráží i vyšší nároky lidí na standard bydlení. V tuto chvíli stát poskytuje podporu jen lidem do 36 let na nákup nemovitosti starší dvou let. Na tento program má ministerstvo místního rozvoje v letošním rozpočtu 530 miliónů korun. Příští rok navrhuje o něco nižší objem peněz, právě proto, že se přestaly vyplácet úrokové dotace k hypotékám na nové bydlení.

Ministerstvo ale zároveň slibuje, že pracuje na novém systému podpory hypoték. "Pan ministr předloží vládě nový systém, který by nerozlišoval mezi stářím nemovitosti a nebral by v úvahu ani stáří žadatele," řekla Grabmüllerová. Program by měl začít platit příští rok. Objem hypoték se státní podporou do července přesáhl čtyři miliardy korun. Meziročně tak klesl o 370 milionů korun. Ke konci loňského roku tento objem činil zhruba 7,5 miliardy korun proti více než 10 miliardám korun v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám