Hlavní obsah

Stát loni doměřil na daních téměř 16 miliard

Stát loni při daňových kontrolách doměřil daně za celkem 15,7 miliardy korun, což byl nárůst proti roku 2014 téměř o dvě třetiny. Nejvyšší podíl na doměřených daních měla daň z přidané hodnoty, představovala téměř 87 procent z doměřených daní. Uvedla to vláda ve státním závěrečném účtu za loňský rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet kontrol sice klesl o 9676 akcí na 27 447 kontrol, doměřená daň ale výrazně vzrostla, a to hlavně u DPH a daně z příjmů firem, uvádí vláda. Na DPH úřady doměřily 13,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 5,4 miliardy.

Doměřená daň u příjmů firem vzrostla o 748 miliónů na 1,76 miliardy.

K nárůstu doměřené DPH přispělo podle vlády podstatnou měrou odhalení rozsáhlých podvodných řetězců obchodníků s různým zbožím nebo službami. Šlo například o drahé kovy, hutní materiál, tabákové výrobky, tiskařské stroje, pohonné hmoty nebo telekomunikační služby.

U podnikatelů doměřená daň klesla

Plátci daně, zapojení v těchto podvodných řetězových obchodech, však pružně reagují na změny v zákonech, například na přenesení daňové povinnosti, tzv. reverse charge, a přesouvají svůj zájem na jiné komodity. Za rizikové zboží pak finanční správa považuje i další komodity, například řepkový olej, maso, elektřinu nebo plyn.

U jednotlivců, kteří podávají daňové přiznání, především podnikatelů, doměřená daň loni naopak klesla téměř o 39 miliónů korun na 178 miliónů. Těchto poplatníků se týkalo zhruba 5700 kontrol. Vláda uvádí, že na jednu kontrolu připadla loni doměřená daň 572 000 korun, což je meziroční nárůst o 121 procent.

Stát loni vybral na všech daních dohromady téměř 842 miliard. Doměřená daň tvoří tedy zhruba dvě procenta této sumy. Výnos z DPH vzrostl meziročně o osm miliard na 330 miliard, na daních z příjmů právnických osob získal 154 miliard a od fyzických osob 155 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám