Hlavní obsah

Starbucks přestane používat plastová brčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řetězec kaváren Starbucks během dvou let přestane ve všech svých provozovnách používat plastová brčka. Nahradí je recyklovatelnými víčky navrženými tak, aby se obešla bez brček. Výjimkou bude nápoj Frappuccino, který bude prodáván s brčky z alternativních materiálů, například z papíru, oznámila v pondělí firma.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Logo kavárny Starbucks

Článek

V kavárnách Starbucks se ročně spotřebuje více než miliarda plastových brček. „Nejlepší věc, kterou můžeme udělat pro životní prostředí, je brčko nepoužívat," uvedla viceprezidentka podniku Colleen Chapmanová. Krok zdůvodňuje požadavky zákazníků a obchodních partnerů.

Řetězec Starbucks má po celém světě více než 28 tisíc kaváren. V Česku byla první kavárna Starbucks otevřena v roce 2008.

Evropská komise v květnu navrhla zakázat jednorázové plastové výrobky jako nádobí, příbory, brčka a další. Důvodem je snaha chránit život v oceánech i snížit emise vznikající při výrobě umělých hmot. [celá zpráva]

Návrh musí ještě schválit europoslanci a členské státy, některé firmy se ale rozhodly vzdát uvedených produktů dobrovolně. Mezi nimi jsou například švédský řetězec prodejen s nábytkem IKEA nebo diskonty Lidl. Alternativy k plastům hledají také obchody Tesco či Albert. Nahrazovat plastové kelímky a nádobí opakovaně použitelným se chystají také čerpací stanice Benzina a vlakoví dopravci České dráhy nebo Leo Express.

Plastová brčka papírovými začal v některých evropských zemích nahrazovat také americký řetězec rychlého občerstvení McDonald´s. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám